DRMALA JE EVROPOM I TO NA SRPSKI NAČIN: Zvali su je MOCART na harmonici, imali i DUPLI ATOBUS, poklonila joj se ENGLESKA KRALJICA
Foto: Printscreen

SEĆANJE: Radojka Živković rođena je pre tačno 100 godina

DRMALA JE EVROPOM I TO NA SRPSKI NAČIN: Zvali su je MOCART na harmonici, imali i DUPLI ATOBUS, poklonila joj se ENGLESKA KRALJICA

Stars -

Zvalo su je "Širli Templ", "Mocart na harmonici", "Čudo od deteta": neprikosnoveno najbolja harmonikašica Evrope Radojka Živković (1923-2002) rođena je pre tačno 100 godina u selu Globoder kod Kruševca.

Samostalno i zajedno sa svojim vernim suprugom, koncert majstorom, harmonikašem Milutinom Tinetom Živkovićem (1918-1985), osvojila je sve evropske i svetske scene, svirajući na desetine hiljada koncerta, primajući na desetine priznanja, potpisujući platinaste i zapanjujuće tiraže. Komponovanje i izvođenje kultnih kola poput Traktorskog, Tinetovog, Radojkinog i Meraklijskog obeležili su stvaralaštvo čarapanske čarobnice na harmonici, koja je već sa 12 godina pobedila na Prvom jugoslovenskom festivalu harmonike 1935. godine!

Počela je da svira na instrumentu čiju fotografiju, uz dozvolu porodice, "Novosti" objavljuju. Dragocenu harmoniku brižno u Australiji sa potomcima čuva Radojkin i Tinetov sin Slobodan Živković, profesor muzike, pijanista, etnomuzikolog.

Radojka Živković
foto: Printscreen

Brojne stranice ispisane su o neverovatnoj umetnici, ali je jedna posebna, objavljena posle njene smrti. Radojka Živković je i zvanično upisana u Ginisovu knjigu rekorda - 71 godinu je neprekidno aktivno nastupala! Među mnogim nastupima, kojima je umela da očara publiku, pamti se onaj u Langolenu, u Engleskoj, 1953. godine. Radojka Živković osvaja prvo mesto na prestižnom Međunarodnom muzičkom festivalu, prateći na instrumentu pevačicu Danicu Obrenić i frulaša Savu Jeremića, ispred Radio Beograda. Radojki se poklonila i engleska kraljica!

Brojne stranice ispisane su o neverovatnoj umetnici, ali je jedna posebna, objavljena posle njene smrti. Radojka Živković je i zvanično upisana u Ginisovu knjigu rekorda - 71 godinu je neprekidno aktivno nastupala!

Među mnogim nastupima, kojima je umela da očara publiku, pamti se onaj u Langolenu, u Engleskoj, 1953. godine. Radojka Živković osvaja prvo mesto na prestižnom Međunarodnom muzičkom festivalu, prateći na instrumentu pevačicu Danicu Obrenić i frulaša Savu Jeremića, ispred Radio Beograda. Radojki se poklonila i engleska kraljica!

- Obožavala je svoju zemlju, Kruševac, Globoder, bila je ponosna što je iz ovih krajeva, svuda se pojavljivala u narodnoj nošnji - svedoči za "Novosti" unuka Dragana Stevović.

Radojka Živković
foto: Printscreen

- I u dubokoj starosti volela je da zasvira, u poodmaklim godinama bi me dočekivala u kući u Lamartinovoj ulici u Beogradu, uzimala harmoniku i "nalagala" da zapevam.

Muzičke gene nasledili su svi Tomići i Živkovići, kao što je i sama Radojka talenat nasledila od predaka slavnih, Tome Tomića, terzije i guslara, deda Mateje Tomića, trgovca, političara i, naravno, guslara i oca Tihomira Tomića, koji je bio harmonikaš i učitelj harmonike, a podučavao je i budućeg zeta Milutina.I bezmalo su svi potomci nasledili dar. Sinovi, Slobodan, profesor i etnomuzikolog i Zoran, magistar klavira, zatim unuci Aleksandar Živković, violončelista i muzikoterapeut, Marija, violinistkinja i operska pevačica, Milena, šef orkestra u Dominikanskoj Republici, kao i praunuci, koji imaju karijere u pop-muzici, mjuziklima, violini...

I Radojkin rođeni brat Radislav, otac naše sagovornice Dragane, kao i sestra Milosija, nisu bili bez talenta.

Porodično stablo ove porodice deo je nacionalne muzičke baštine, čiji je poseban cvet iznikao pre tačno jednog veka i nešto kasnije, kada je taj cvet prvi put zasvirao onu čuvenu "Odakle si, sele...".

Iz Kruševca, brale! Bila je Radojka Živković.

Dupli autobusi "Radojka i Tine"

Koliko su Radojka i Tine Živković bili popularni, svedoči podatak da su ušli u "Rečnik žargona", jer su mlađariju središnji delovi prvih zglobnih autobusa podsećali na meh. Tako su ti autobusi prozvani po slavnom harmonikaškom paru.

- Autobus broj 365, sa prikolicom, asocijacija na prelaznu platformu sa harmonikastim bokovima, odnosno na par harmonika - omladinski žargon - Autobus Tine i Radojka - zapisuje Dragoslav Andrić, autor Rečnika.

kurir.rs/novosti

Bonus video:

01:09

PRVA IZJAVA DARKA LAZIĆA: Nisam se drogirao, samo sam POPIO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track