BRENA 80-IH PREDVIDELA BUDUĆNOST HRVATSKE MUZIČKE SCENE! Snajka joj pokorila HRVATSKU, a ovako je ona pričala o FOLKU
Foto: Printskrin/Instagram

BRENA 80-IH PREDVIDELA BUDUĆNOST HRVATSKE MUZIČKE SCENE! Snajka joj pokorila HRVATSKU, a ovako je ona pričala o FOLKU

Stars -

Folk zvezda Lepa Brena danas slavi 63. rođendan. U Hrvatskoj puni dvorane od osamdesetih, a poslednji put je nastupila 2019. u Areni Zagreb. Na muzičkoj sceni pojavila se 1982. s pesmom 'Čačak, Čačak', a godinu kasnije svoju popularnost u Hrvatskoj objasnila je Večernjem listu.

- Donela sam prirodnost, mladost i jednostavnost, a to je ono što ljudi danas traže. Po reagiranju publike osećam da joj baš to treba, i ja joj to dajem. I nije reč o meni: publika prihvata sve one koji su vedri i nose nešto osvežavajuće u sebi - rekla je za tad za Večernji list.

Brena je u to vreme u Jugoslaviji godišnje imala 150 koncerata.

- Koncert nije samo za slušanje nego i za gledanje. Dobar glas nije jedini uslov, treba biti kompletan umetnik. Svaki pevač mora biti i glumac, mora imati i dobru scenu, garderobu, koreografiju, ukratko scenski nastup mora biti celovit - dodala je.

Lepa Brena, Slatki greh, Lepa Brena i Slatki greh
foto: Printscreen/Youtube

Te godine Brena i Slatki greh su nastupili s narodnjakom ''Sitnije, cile sitnije'' na Jugoviziji, ali je pobedu i odlazak na Evroviziju je odnio Daniel Popović s ''Džuli''.

- Mislim da jugoslavenska pesma mora to sadržavati, jer kakva je to naša pesma koja će nas negde predstavljati ako u njoj nema elementa folklora? Folklor je naša osnovna karakteristika i s takvom smo pesmom morali otići - rekla je.

Lepa Brena, Zoran Radanov, Slatki Greh

Brena tad kao da predvidela budućnost hrvatske muzičke scene.

- Očito je da zabavna muzika ne napreduje kao narodna. Ona ne nudi nikakve novosti, a festivali kao što su Opatijski i Splitski izgubili su značenje koje su imali u vreme na primer Robića ili Lole Novaković. Danas na celokupnoj estradi prevladava narodna muzika, što se lako može dokazati. Narodnjaci donose i novac, što nije nevažno u ovo vreme ekonomske nestabilnosti - zaključila je.

Podsetimo, Aleksandra Prijović, koja je ponikla u Zvezdama Granda, a i udata je za sina njenog supruga Bobe Živojinovića Filipa, održaće čak pet koncerata u zagrebačkoj Areni.

kurir.rs/večernji list

Bonus video:

00:06

Lepa Brena slavi 63. rođendan, evo šta je prvo dobila

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track