AKO STE KOMPOZITOR I ŽELITE DA IZLOŽITE SVOJE DELO, veliki borac za prava muzičara i gost Kurira OTKRIO KADA I GDE je to moguće
Foto: Kurir tv

kurir tv

AKO STE KOMPOZITOR I ŽELITE DA IZLOŽITE SVOJE DELO, veliki borac za prava muzičara i gost Kurira OTKRIO KADA I GDE je to moguće

Stars -

Dragiša Golubović Golub, muzičar i pevač, i harmonikaš Zoran gostovali su u emisiji "Puls Srbije" kod poznatog voditelja Ivana Gajića.

Više od 30 godina Dragiša Golubović posvetio je borbi za bolji život svojih kolega, zanemarivši u potpunosti muzičku karijeru.

Ivan Gajić
foto: Kurir tv

Gajić je uputio gledaoce u to čime se zapravo Golubović bavio i šta ga je zanimalo u proteklih 30 godina, kao predsednika Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije (SSEUIS).

- SSEUIS je zapravo osnovan davne 1990. godine, kao odgovor na potrebu za sindikatom sličnim onima u zapadnim zemljama. Cilj mu je bio zaštita interesa samih izvođača i umetnika. U tom smislu, postigli smo određene promene u zakonu o radu i zakonu o kulturi. Napravili smo prvi kolektivni ugovor u granskom smislu, što je bio prvi takav slučaj u modernim sindikatima u Evropi - ispričao je Golub.

Ivan Gajić
foto: Kurir tv

Tako su postali jedna od prvih organizacija koja je postigla takav ugovor, a on se odnosi na sve poslodavce i izvođače u Srbiji.

- Takođe smo uspeli da smanjimo porez na autorske honorare koji su ranije bili drastično visoki - gotovo smo ga prepolovili. Ovo je jedan od značajnih uspeha našeg sindikata. Što se tiče Saveza esnafsko-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS), uspeli smo da organizujemo ovu esnafsku organizaciju koja je ovlašćena da vrši poverene poslove i utvrđuje status izvođača i umetnika. Organizovali smo festival pod nazivom Sabor narodne muzike Srbije pre šest godina. Ovaj festival ima širi kontekst i ove godine organizujemo šesti Sabor, koji će se održati u aprilu - istakao je.

Ivan Gajić
foto: Kurir tv

Do kraja decembra otvaraju konkurs za najbolje kompozicije koje će selekciona komisija odabrati i predstaviti na samom Saboru tokom finalnih večeri.

- To će se održati verovatno u drugoj polovini aprila. Festival će se sastojati iz dva dela - jedan će biti posvećen starogradskoj muzici, a drugi narodnoj muzici, očuvajući izvorne vrednosti.

Radimo na ovim projektima s priličnim uspehom i interesovanjem. Već je formiran brend i postoji veliko interesovanje. Na primer, imali smo situaciju s preko 500 kompozicija, što je bio izazov za selekcionu komisiju koja je radila 10-15 dana kako bi sve preslušala i izabrala kompozicije za izvođenje - ispričao je sagovornik Kurir TV.

04:22

Dragiša Golubović GOLUB KOD GAJIĆA

Kurir.rs T.M.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track