RODILA DETE SA 14 GODINA, ČISTILA KLOZETE DA BI PREŽIVELA! Ljiljana Petrović od kafane stigla do koncertnih dvorana u Evropi
Foto: Printscreen/Youtube

od 2010. godine nije sa nama

RODILA DETE SA 14 GODINA, ČISTILA KLOZETE DA BI PREŽIVELA! Ljiljana Petrović od kafane stigla do koncertnih dvorana u Evropi

Stars -

Pevačica Ljiljana Petrović Batler muzički dar nasledila je od majke. Kao devojčica je došla na scenu, a kafane u kojima je ona pevala uvek su bile pune.

Rođena je u beogradu 214. decembra 1944. godine, a preminula 2010. godine u Nemačkoj. Prvi nastup je imala sa samo 12 godina. Njen majka se razbolela i ona je došla kao njena zamena.

Ljiljana Petrović Batler
foto: Printscreen/Youtube

Jednom prilikom Ljiljana je pričala o teškoj sudbini, kada je istakla da joj je kafana najveća životna škola.

- To je tragedija kafanskih pevača i muzičara, da deca imaju žive oca i majku, ali rastu sa babama. I moj prvi muž i ja smo deca muzičara. Celu noć pevanje, nisam mogla decu da imam pored sebe - pričala je svojevremeno Ljiljana.

Ljiljana je postala majka kao tinejdžerka. Dobila je dete, dok je i sama bila dete.

- Ja sam bila majka sa četrnaest godina, moj prvi muž imao je tada šesnaest. Igrala sam se s decom žmurke po podrumima i ujutro sam išla da rodim. Od trčanja mi pukao vodenjak - ispričala je jednom prilikom u intervjuu za "Vreme".

Jedno vreme je pohađala muzičku školu, ali je sve o muzici ipak naučila u kafani. Da bi preživela i prehranila decu nije se libila ni da radi najteže poslove. Čistila je kupatila u jednom hotelu, što je zabeleženo i u dokumentarnom filmu koji je o njoj snimio BBC.

Ljiljana Petrović Batler
foto: Printscreen/Youtube

- Ja sam i klozete čistila. U to ratno vreme bilo mi je strašno. Imala sam cilj: ili ću da pobedim sebe i svoju želju i volju za pesmom ili smo svi propali. I nije me bilo sramota, pošteno sam radila - pričala je Ljiljana.

Nakon godina provedenih u anonimnosti, producent i menadžer Dragi Šestić pronašao ju je u Diseldorfu i ubedio je da snimi album za producentsku kuću u Holandiji. Ljiljanina karijera je nakon toga ponovo krenula uzlaznom putanjom - nastupala je u najboljim koncertnim dvoranama u Evropi, a govorila je da joj je to druga karijera. Prva je bila kafanska.

Bonus video:

01:25:56

SCENIRANJE 18.06.2023. LJILJANA STJEPANOVIC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track