KO JE MILJAN MILJANIĆ? Najpoznatiji guslar i ponosni trezvenjak: Pet puta je proglašen za najboljeg, a svi ga poznaju po ovome
Foto: Printscreen

KO JE MILJAN MILJANIĆ? Najpoznatiji guslar i ponosni trezvenjak: Pet puta je proglašen za najboljeg, a svi ga poznaju po ovome

Stars -

Ko je Miljan Miljanić? Pet puta proglašen za najboljeg guslara u Jugoslaviji, ponosno istče da je trezvenjak, narodni je pevač i prepoznatljiv je po brkovima koje nikada ne skida.

Poreklom je iz Crne Gore, a rođen je 1963. godine. Prvi album je izdao 1983. godine, a već godinama ništa nije snimao.

Muzičara je nedavno bunila veštačka inteligencije, te je diskutovao na pomenutu temu.

Miljan Miljanić
foto: Printscreen

Narodni guslar i pevač Miljan Miljanić je skeptičan. Smatra da u toj borbi ovaj drevni instrument neće biti poražen, jer kako kaže, gusle su apsolutna improvizacija i nije dovoljno da samo naučite tehniku.

Iako su strani trendovi, strana muzika i zabava zauzeli muzički prostor kod nas, Miljanić kaže da gusle ne treba da budu ništa drugo nego ono što su bile kroz vekove.

Odgovarajući na pitanje može li veštačka inteligencija da "piše" za gusle, Miljanić ističe da je muzički i pevački izraz kod gusala stvar duše. Gusle su jedini instrument koji je komplikovano savladati, jer nije dovoljno da samo naučite tehniku.

"Možete da naučite da guslate kao ja, ali ako to bude kopija Miljana Miljanića, niko neće hteti da sluša."

Miljan Miljanić, guslar
foto: RTS Printscreen

"Dobar guslar mora da ima vrhunski glasovni potencijal i da bude vešt što se tiče tehnike guslanja. Improvizacija ne znači slobodu da bilo kako gusla – nego adekvatan muzički izraz u pauzama koje će da nagoveste kako će guslar da saopšti drugi stih." Naveo je primer da se ne može pesma "Smrt majke Jugovića" pevati kao "Kosovski boj", gde dinamika mora da bude drugačija.

Kurir / RTS / Preneo: Lazar Stanušić

Bonus video:

06:39

STARS EP258

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track