BRUKA: Sokoj daje 40.000 evra Georgievu

Drugi na listi

BRUKA: Sokoj daje 40.000 evra Georgievu

Stars -
Pevač iskoristio članstvo u Upravnom odboru da određuje kriterijume po kojima se dobijaju naknade za autorska prava

Sramno!Vlado Georgiev drugi je na listi onih koji od Organizacije muzičkih autora Srbije, iliti skraćeno Sokoja, primaju najviše novca. On je samo za prošlu godinu kao nadoknadu za autorska prava primio više od četiri miliona dinara, to jest u protivvrednosti 40.000 evra.- Georgiev je član Upravnog odbora Sokoja i on je taj koji zajedno sa ostalim članovima određuje kriterijume po kojima će se pesme vrednovati. Kriterijumi se određuju na osnovu dužine numere, žanra... Neko može, znajući te kriterijume, da napravi pesmu koja će trajati, na primer, šest minuta umesto uobičajenih tri, i tako dobije više novca. Upravo to radi Georgiev! - kaže naš izvor.On naglašava da je ovakva raspodela para nepravedna prema brojnim autorima i izvođačima.- Mnogi su ogorčeni, ali mu ne mogu ništa! Jedan Šaban Šaulić, koji je napisao toliko hitova koji se konstantno vrte na radio i televizijskim stanicama, primi 30.000 dinara godišnje, Džej Ramadanovski 6.000, Hasan Dudić 15.000, a Vlado Georgiev četiri miliona dinara! Pa gde je tu logika? Koliko je pesama Vlado napisao i gde se to one stalno emituju? - pita se naš sagovornik.Pozvali smo i Sokoj da proverimo sve ove informacije, ali nam je rečeno da da visine suma ne mogu iznesu u javnost.

- Informacije o pojedinačnim ostvarenim tantijemama i nadoknadama autora i nosilaca prava, kao i eventualne liste po visini ostvarenih tantijema smatraju se poverljivim informacijama i ne mogu se objaviti bez prethodne saglasnosti autora i nosilaca prava - rekla nam je Marija Cvijanović iz Sokoja.Pozvali smo Georgieva, ali nije nam se javljao.

Predrag Živković TozovacZaprepašćen sam, on ima samo šest kompozicija- Kao prvo, Vlado Georgiev je stranac u Srbiji, kao što sam i ja stranac u Crnoj Gori. On je crnogorski državljanin. Ne znam kako neko može da ima toliku sumu. Meni je to zaista nejasno. Vlado je meni izuzetno draga osoba, moj prijatelj, ali ako je to istina, onda sam zaprepašćen. On ima pet, šest svojih kompozicija. Najbolje bi bilo da pozovete njega i s njim lepo popričate o svemu.Hasan DudićSokoj krije podatke o Georgievu!- Ja sam član Sokoja već 37 godina i ja sam ih spasavao kad im je bilo najgore. Imam dokumentaciju protiv te organizovane mafije. Šta oni sve rade, muljaju na svakom koraku. Pet puta sam zbog njih završio u bolnici. Na nas narodnjake gledaju kao na miševe. A što se tiče malog Georgieva, ja nemam uvid jer oni podatke o njemu kriju kao zmija noge. Poštujem njegovu karijeru, ali nije normalno i pravedno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja