ZA ŠAKU DOLARA JE ANTOLOGIJSKI ŠPAGETI VESTERN: Ovo je neverovatna priča o nastanku filma
Foto: Profimedia

ZA ŠAKU DOLARA JE ANTOLOGIJSKI ŠPAGETI VESTERN: Ovo je neverovatna priča o nastanku filma

TV šou -

„Za šaku dolara“, koji je i prvi poznati „špageti vestern,“ snimio je Serđo Leone, čime je započeo jednu malu kulturnu revoluciju koja je uticala na ceo svet. Ovaj film je bio i prvi u kom će se trio Leone-Morikone-Istvud pokazati kao jedna neverovatna dobitna kombinacija, ali manje je poznato da je u celosti snimljen na ovaj način - skoro potpuno slučajno.

Naprimer, Leone nije ni znao ko je Klint Istvud u vreme kad se dao u potragu za glavnog glumca. On je na početku u ulozi glavnog protagoniste, „Bezimenog junaka“, želeo Džejmsa Koburna, za kog se ispostavilo da je koštao „malo previše“. Uloga je onda ponuđena Čarlsu Bronsonu, koji je odbio da glumi budući da mu je scenario za ovaj film „bio najgori koji je ikada video“. Tada se italijanski režiser obratio Ričardu Harisonu, koji je isto odbio da glumi, ali je preporučio Leoneu da se obrati nekom od glumaca iz televizijske serije „Rawhide“.

Leone, koji je verovatno u to vreme mislio da je najbaksuzniji režiser ikad, za ulogu je onda pitao glavnog glumca te serije, Erika Fleminga, koji ga je takođe odbio, ali je preporučio svog kolegu koji je bio epizodista u toj seriji – Klinta Istvuda. Ostalo je, što kažu, istorija.

Iako je film postai internacionalni hit sa praktično još 2 nastavka, čime je napravljen filmski serijal koji je promenio zauvek način gledanja na vesterne i redefinisavši žanr iz korena, ni ovoga puta nisu mogli da se izbegnu neki problemi. Naime, ovo ostvarenje je bilo neka vrsta rimejka Kurosavninog filma „Telesna straža“, tako da je premijera odložena dok se nisu rešila vlasnička prava na sudu. Kurosava je dobio spor, čime mu je priznato da ima pravo na 15% zarade od filma u celom svetu, uz ekskluzivno pravo distrubucije u Japanu, Tajvanu i Južnoj Koreji. Ovaj japanski reditelj se kasnije hvalio da je zaradio mnogo više od filma „Za šaku dolara“ nego od sopstvenog filma koji je poslužio kao inspiracija.

Reklo bi se da su ovim filmom, na neki čudan način – svi bili na dobitku.

I ovaj, kao i mnoge druge filmove možete gledati na aplikaciji Apollon, bez reklama i banera. Članstvo je besplatno prvih 30 dana.

Link za aplikaciju je ovde:

https://register.apollon.rs/

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track