PRVA 2 DOMAĆA FILMA KOJA SU BILA U TRCI ZA OSKARA Ne propustite danas na Kurir televiziji!
Foto: Kurir

PRVA 2 DOMAĆA FILMA KOJA SU BILA U TRCI ZA OSKARA Ne propustite danas na Kurir televiziji!

TV šou -

U susret dodeli Oskara danas emitujemo prva 2 domaća filma koja su se našla među 5 najboljih van engleskog govornog područja u trci za Oskara.

To su "Deveti krug" koji možete da gledate u 15 časova i "Cesta duga godinu dana" koji je na programu večeras u 22 časa.

"Deveti krug" je jugoslovenska Holokaust drama iz 1960. slovenačkog režisera Francea Štiglica. Pohvalan je njegov humanistički angažman, psihološka razrada junaka i društveni sukobi oslikani kroz sudbine dvoje adolescenata. Film je ostvario veliki uspeh. U Puli je osvojio Veliku zlatnu arenu za najbolji film i Zlatne arene za scenario (Zora Dirnbah), žensku ulogu (Dušica Žegarac), sporednu ulogu (Branko Tatić), kameru (Ivan Marinček) i muziku (Branimir Sakač), te nagradu publike Jelen.

"Cesta duga godinu dana" je jugoslovensko-italijanski igrani film snimljen 1958. godine u režiji Đuzepea de Santisa. Radnja je smeštena u zabačeno i siromašno područje jedne fiktivne države, čiji stanovnici, uprkos maćehinskom odnosu vlasti, pokušavaju da izgrade cestu koja treba da ih spoji s ostatkom sveta. Predstavljao je izuzetno ambiciozan projekt za obe kinematografije. Film se svrstava u neorealizam.

Oba filma su nominovana za Oskara za najbolji film na stranom jeziku, među samo šest filmova iz Jugoslavije kojima je to uspelo. S obzirom da su retko emitovani na televiziji, ne propustite ovu jedinstvenu priliku da ih pogledate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja