Tadić: Protiv volje većine za opšte dobro

Poručio iz Brisela

Tadić: Protiv volje većine za opšte dobro

Društvo -
Kada donosite neke odluke sa pozicije predsednika to ne znači da one uvek jesu saglasne sa voljom većine. Ponekad se mora ići i protiv te volje, baš zbog interesa samih građana i njihove budućnosti, rekao je Tadić

BRISEL - Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić je ocenio da je Srbija dalje od početka pregovora sa Evropskom unijom, nego što je bila pre samo nekoliko meseci. Tadić je to rekao u Briselu gde se uručuje "Evropska medalja za toleranciju".

Evropski savet za toleranciju i pomirenje na čijem je čelu bivši predsednik Poljske Aleksander Kvašnjevski, dodelio je Tadiću i predsedniku Hrvatske Ivi Josipoviću medalje kao priznanje za "doprinos toleranciji, poštenju, moralnoj hrabrosti i pomirenju" u Evropi.

Tadić je u izjavi uoči početka svečanosti ocenio da su poslednje izjave državnih zvaničnika Srbije opasne po interese građana.

"Ovo su trenuci u kojima je neophodno upozoriti naše zvaničnike da ne daju neodgovorne izjave. Imamo seriju takvih izjava poslednjih nekoliko meseci, počev od relativizacije zločina u Srebrenici i Vukovaru, pa do ovih poslednjih koje su neshvatljive i koje idu prema optužbama najvećih naroda na evropskom tlu, a za takve vrste izjava nema ni argumentacije", kazao je Tadić.

Bivši predsednik Srbije je izjavio da su razlozi zbog kojih mu je dodeljena "Evropska medalja za toleranciju" povezani s razlozima zbog kojih on više nije šef države:

"Kada donosite neke odluke sa pozicije predsednika to ne znači da one uvek jesu saglasne sa voljom većine. Ponekad se mora ići i protiv te volje, baš zbog interesa samih građana i njihove budućnosti".

Tadić je istakao da je godinama pokušavao da učini iskorake u pomirenju unutar Srbije, a ne samo u regionu.

"I danas me pitaju zašto sam to učinio, jer sam time podigao šanse mojim oponentima da pobede na izborima. Nije stvar u pobedi na izborima, već u tome da živimo u društvu, gde ljudi ne ubijaju jedni druge zbog drugačijeg mišljenja i da se ne podmeću bombe pod prozor novuinarima jer rade svoj posao", kazao je Tadić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track