Najnovije vesti

VUČEVIĆ DOMAĆIN PREMIJERIMA SRBIJE I SLOVENIJE: Promenićemo lice Novog Sada, napravićemo mesto za mlade i kreativce
Foto: Grad Novi Sad

VUČEVIĆ DOMAĆIN PREMIJERIMA SRBIJE I SLOVENIJE: Promenićemo lice Novog Sada, napravićemo mesto za mlade i kreativce

Vesti

"Promenićemo lice ovog dela grada, dobiće veoma važnu funkciju jer nam je namera da se tu kreira jedan održiv sistem koji će služiti svima onima sa kreativnim, umetničkim ali i poslovnim idejama" - najavio je juče gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prilikom obilaska bivše "Kineske četvrti", a budućeg Kreativnog disktrikta, sa premijerima Srbije i Slovenije, Anom Brnabić i Marjanom Šarecom, koji su u poseti Novom Sadu zbog zajedničke sednice dveju vlada.

foto: Grad Novi Sad

Na mestu nekadašnje industrijske zone grada ''Kineske četvrti'' biće formiran još jedan gradski centar prvenstveno namenjen mladima, a prostori nekadašnjih industrijskih objekata postaće epicentri kulturnog i kreativnog stvaralaštva i preduzetništva u okviru projekta „Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture".

- Sačuvaćemo naše industrijsko nasleđe obeležavanjem objekata budućeg Kreativnog distrikta, s tim da ćemo na jednom zapuštenom i potpuno neiskorišćenom prostoru stvoriti novu vrednost, i to će takođe turistički biti atraktivno. Pioniri smo u ovakvoj koncepciji i nadam se da će i drugi slediti naš primer, jer postoji mnogo toga u Srbiji što bi moglo da se prilagodi aktuelnom trenutku i iskoristi na potpuno nov način od čega društvo samo može imati koristi. Drago mi je što sa premijerkom naše zemlje i slovenačkim premijerom danas možemo da obiđemo ''Kinesku četvrt'' i što se realizacija tog projekta odvija prema planiranoj dinamici - naglasio je Vučević i izrazio veliku zahvalnost Republici Srbiji na ogromnoj podršci koju pruža Gradu Novom Sadu u realizaciji najvažnijih kapitalnih investicija.

Uređenje javnih površina ''Kineske četvrti'' obuhvata radove na izgradnji infrastrukture (vodovoda, kanalizacije, crpne stanice), saobraćajnih površina, javnog osvetljenja, kao i hortikulturno uređenje i postavljanje mobilijara i urbane opreme. Posao se izvodi u više faza s obzirom na kompleksnost lokaliteta, a i zbog sinhronizacije sa dinamikom radova na samim objektima kao i na ostaloj infrastrukturi koju će realizovati JKP ''Novosadska toplana'', ''Telekom'', JKP ''Informatika'' i EPS.

foto: Grad Novi Sad

Prva faza radova obuhvata uređenje kompleksa nekadašnje fabrike ''Petar Drapšin''. Radovi su završeni u regulaciji Bulevara despota Stefana, ulici koja povezuje Bulevar despota Stefana sa pešačkom stazom na Keju i internim ulicama oko objekta br. 7 koji je predviđen za kulturnu stanicu. Druga faza radova je predviđena Programom uređenja građevinskog zemljišta za 2019. godinu kroz nastavak radova na izgradnji parkinga sa pratećom infrastrukturom, a planirana je pešačko biciklistička veza sa kejom i postvaljanje urbanog mobilijara. Tokom ove godine izvršeno je rušenje objekata koje je koristila Mostogradnja.

Obilasku su takođe prisustvovali predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i direktor Fondacije ''Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture'' Nemanja Milenković.  

Foto: Grad Novi Sad

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...