VULIN O KRUŠIKU, OBRADOVIĆU, MIGRANTIMA: Cilj je da se oslabi vojna industrija i oblate najviši državni funkcioneri
Foto: Stefan Jokić

Ministar odbrane u jutarnjem programu

VULIN O KRUŠIKU, OBRADOVIĆU, MIGRANTIMA: Cilj je da se oslabi vojna industrija i oblate najviši državni funkcioneri

Politika -

BEOGRAD - Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da afera "Krušik" i nije afera, već operacija koja ima za cilj da oslabi vojnu industriju Srbije, izblati najviše državne funkcionere i umanji borbenu gotovost Vojske Srbije.

On je, gostujući na TV Pink, rekao da se u Vojsku nije ulagalo decenijama, a da se sada sve obnavlja, od novih uniformi, opreme, pa do ulaganja u sajber bezbednost.

Vulin je rekao da je sajber ratovanje, ratovanje narednog veka, oblast hibridnog ratovanja i hibridnog ugrožavanja bezbednosti jedne zemlje i podrazumeva kako komentare na društvenim mrežama, tako i plasiranje dezinformacija i priča koji treba da prikazu zemlju u lošem svetlu i unesu nemir.

"Jedan od klasičnih primera je ne afera, već operacija Krušik. Mi (Vojska) se snabdevamo u tom predzueću, a po ovoj situaciiji vidite kakva je to hibridna pretnja koja ima kako međski, tako i ekonomski i bezbednosni aspekt", rekao je Vulin.

On je istakao da nije lako naći informatičare da se bore sa takvim pretnjama, a da već nisu radno angažovani.

"Zadatak na Balkanu je biti spreman, uvek treba da budete spremni, jer ako niste spremni uvek se nađe neko da iskoristi vaš slabosti", rekao je Vulin.

On je istakao i da danas u Srbiji piloti lete najvasevremenijim letilicama, da je Vojska Srbije jača i pripadnici VS zadovoljniji nego stso su bili, i da je u proteklom periodu dva puta bilo povećanja plate za taj sektor.

"Dobili smo najsavremenija sredstva, Vojska Srbije može da se pohvali da predsednik Vucičh svakodnevno brine o Vojsci i naoružanju, položaju pripadnika, Vojska Srbije to oseća i vidi. Naša odgovornost je ogromna, da se sačuva mir i bezbednost svih građana", naveo je on.

Pripadnici VS sada imaju više vremena za obuke i svaki pripadnik Vojske Srbije prolazi kroz obziljan program uvežbavanja, dodao je Vulin.

"Koliko migranata je Obradović video u Čačku?"

Koliko migranata je Boško Obradović video u Čačku, upitao je danas ministar povodom peticije koju su Dveri pokrenule protiv migranstke politike vlasti. Ministar je za Pink tv rekao da predsednik Dveri, umesto da pohvali državu i vladu jer su uspeli da iskontrolišu migrantsku krizu, pokušava da na toj nesreći pridobije neki poen.

"Obradović se kleo i plašio građane Srbije da 400.000 migranata dolazi u Srbiju, da 400. 000 migranata ostaje u Srbiji, da se za njih se gradi grad na jugu Srbije. Sve te laži smo mi slušali od njega", rekao je Vulin.

Vulin je naveo da je kroz Srbiju prošlo više od milion ljudi, a da nije bilo skoro nijednog incidenta, te da su građanu zastićeni i da svakodnenvni život nikome nije bio ugrožen. "On skuplja peticiju u Čačku protiv migranata. Koliko migranata je bilo u Čačku? Neka nađu tog jednog jedinog migranta koga su videli u Čačku", rekao je Vulin.

Dodao je da migranti tamo ne prolaze, jer nemaju želju da budu tamo, kao što neće ni u Beogradu niti u jednom gradu u Srbiji da žive, već su došli da bi što pre napustili našu našu zemlju. Vulin je poručio da se na strahu i mržnji uvek mogu dobiti neki poeni.

"Možete da nađete nekog uplašenog čoveka kome ćete reći - 'migranti su krivi za to što ti nemaš posao' ili 'migranti će doći u Čačak i uzeće ti Čačak'. Posle kažete ljudima da branite Čačak. Od koga branite Čačak? Od migranta koji nikada nisu ušli u Čačak? Od onih 400.000 što ste lagali da će doći u Srbiju? Od onih 400.000 što ste rekli da su već naseljeni na teritoriji južne Srbije", rekao je Vulin.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track