LOZNICA NAGRAĐUJE ZNANJE: Za đake, srednjoškolce i studente skoro 15 miliona
Foto: Kurir/ T.Ilić

PODRŠKA

LOZNICA NAGRAĐUJE ZNANJE: Za đake, srednjoškolce i studente skoro 15 miliona

Vesti -

Konkurs za dodelu Gradske nagrade otvoren je od danas u Loznici i trajaće do kraja meseca. U gradskom budžetu je i ove godine odvojeno 14,7 miliona dinara za nagrade koje lokalna samouprava dodeljuje najboljim lozničkim osnovcima, srednjoškolcima i studentima.

Isto kao i do sada moći će da konkurišu učenici koji su, osim drugih traženih uslova, tokom prethodne školske godine bili osvajači neke od prve tri nagrade na republičkim ili međunarodnim takmičenjima u kalendaru resornog ministarstva, dok je za studente potrebno da pohađaju državni fakultet, da nisu ponovili nijednu godinu i da im je prosek ocena devet i više.

Po prvi put ovog februara mogu konkurisati i studenti Romi koji su socijalno ugroženi. Oni su se javljali Odeljenju za društvene delatnosti, ali i Centru za socijalni rad koji je uvideo da je prva godina studija najkritičnija i da je to period kada bi ih trebalo podržati.

Loznica trenutno ima samo dva Roma studenta, ispunjavaju uslove konkursa i Centar za socijalni rad je potvrdio da im je podrška potrebna. Neki od uslova za pripadnike romske nacionalne manjine koji žele da ostvare pravo na godišnju nagradu su da imaju prebavilište na teritoriji Loznice najmanje tri godine, idu na državni fakultet, na budžetu su, osim na prvoj godini studija gde mogu biti na samofinansiranju, a za kasnije studiranje je uslov da nijednu godinu nisu ponovili kao i mišljenje Centra za socijalni rad da je neophodna takva podrška.

Osim toga samo oni koji imaju potvrdu Nacionalnog saveta Roma da su pripadnici romske nacionalne manjine moći će da primaju godišnju nagradu Prošle godine Loznica je imala ukupno 143 korisnika gradske nagrade, 95 studenata i 48 učenika, pri čemu je ona za školarce po 5.000, a studente 10.000 dinara mesečno.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track