ČEKAJU DOZVOLU VEĆ TREĆU GODINU: Ulica u Banji Koviljači završena u novembru 2018. još bez saobraćaja
Foto: Kurir/T.Ilić

svašta

ČEKAJU DOZVOLU VEĆ TREĆU GODINU: Ulica u Banji Koviljači završena u novembru 2018. još bez saobraćaja

Srbija -

BANJA KOVILJAČA - Ulica koja centar Banje Koviljače spaja sa Zaobilaznim putem asfaltirana je pre više od dve godine, krajem novembra 2018, i mada je potpuno urađena, kao i pružni prelaz na pruzi Loznica – Mali Zvornik sa kojom se na sredini ukršta, još uvek nije u upotrebi.

Banja Koviljača
foto: Kurir/T.Ilić

Sa oba njena kraja žitelji Koviljače gledali su najpre znakove upozorenja i gomile šljake koja sprečava prolazak vozila, a od nedavno su prepreke nešto lepše u vidu više betonskih blokova. Meštani kažu da je ulica ’’ostarila’’ čekajući da ’’proradi’’ pa da mogu tom prečicom na Zaobilazni put pa dalje, ka Loznici, graničnom prelazu ’’Trbušnica’’ ili Šapcu na desnu, odnosno Malom Zvorniku i Ljuboviju na levu stranu.

Ispalo je da je asfaltiranje bilo najlakši posao jer kada je završeno počele su peripetije. Najpre se odužilo pribavljanje saglasnosti i dozvola od nadležnih institucija bez kojih se nije moglo raditi. Kada je ulica urađena pravljeni su elaborati za pružni prelaz, čekane dozvole za instalaciju električnih uređaja i javnu rasvetu, za uključenje na Zaobilazni put rađen je poseban projekat. Prošlog leta je konačno urađen automatizovani pružni prelaz sa polubranicima, postavljeno ulično svetlo i dovršeni trotoari duž cele ulice.

Banja Koviljača
foto: Kurir/T.Ilić

Činilo se da je pitanje dana kada će početi saobraćaj, ali se to nije desilo. Trebalo je rešiti problem odakle pružni prelaz da dobija napon pa je i to sređeno, ali betonske prepreke stoje. Ranije su iz gradske uprave u više navrata govorili da će ulica biti otvorena kada budu ispunjeni svi uslovi za bezbedno funkcionisanje saobraćaja.

Prema rečima gradskog menadžera Dejana Stalovića, trenutno se čeka, a ‘’pitanje dana je’’, da Odeljenje za planiranje i izgradnju izda upotrebnu dozvole za kolovozni deo, što je u nadležnosti Loznice, a onda i da Ministarstvo saobraćaja da svoju dozvolu za pružni prelaz čime će biti otklonjene prepreke da ulica konačno bude u funkciji.

- Dok mi čekamo otvaranje ulice od nekih 450 metara po Loznici je urađeno ko zna koliko kilometara i ulica i puteva. Već smo više puta čuli priču sad će, samo što nije, pa ne bi ništa. Valjda će sada izdati te dozvole i konačno ukloniti prepreke – kaže jedan stariji meštanin Koviljače kome za sada ulica služi da bez truckanja biciklom brže stigne do Drine.

Banja Koviljača
foto: Kurir/T.Ilić

Inače, vrednost izgradnje ove ulice je 62 miliona dinara, bez PDV, a finansijer je bila država kao i za pružni prelaz. Meštani kažu da ne pamte da su od završetka asfaltiranja pa do korišćenja neke ulice čekali ovako dugo i nadaju se da neće iskrsnuti nešto novo što će čekanje produžiti.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track