Vujović: Postavljanjem brana i rečnih pregrada smanjićemo problem plutajućeg otpada na Limu
Foto: Promo

Vujović: Postavljanjem brana i rečnih pregrada smanjićemo problem plutajućeg otpada na Limu

Vesti -

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas sa predsednicima opština Priboj, Prijepolje i Nova Varoš ugovore u vrednosti od 70 miliona dinara za sufinansiranje projekata zaštite reke Lim, postavljanjem plutajućih brana i rečnih pregrada koje će služiti za prikupljanje ambalažnog i drugog otpada.

Vujović je navela da ministarstvo, zajedno sa opštinama koje su kandidovale projekte na javnom konkursu, učestvuje u zaštiti reke Lim i primeni preventivnih mera propisanih Zakonom o zaštiti životne sredine. Za finansiranje tri projekata ministarstvo će izdvojiti 80 odsto potrebnih sredstava, dok će preostalih 20 odsto obezbediti opštine iz svog budžeta.

Početkom godine imali smo ekološku katastrofu na Potpećkom jezeru, iz kojeg je uklonjeno više od 10 hiljada kubika plivajućeg otpada. Da bismo zaštitili Limsko – Drinski rečni tok i sprečili da nam se takve situacije ponavljaju, pokrenuli smo niz aktivnosti, pre svega saradnju sa nadležnim ministarstvima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, jer otpad dolazi i iz susednih država, a raspisali smo i konkurs za postavljanje plutajućih brana na Limu – rekla je Vujović.

Irena Vujović
foto: Promo

Ministarka je navela da je Srbija odgovorno pristupila ovom problemu i podsetila da je formirano zajedničko telo četiri nadležna ministarstva i radna grupa, te da uskoro očekuje i potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Crnom Gorom, kojim će se bliže definisati zajedničke aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, među kojima je i rešavanje problema plutajućeg otpada na reci Lim.

Irena Vujović
foto: Promo

Plutajuće brane su jedan od načina da očuvamo reku i doprinesemo u određenoj meri rešavanju problema, a dugoročno rešenje je svakako uklanjanje svih divljih deponija u slivu reke i njenih pritoka, na čijem mapiranju Srbija već radi, što očekujemo i od susednih država. Reke, kao međunarodni ekološki koridori, predstavljaju mostove koji nas povezuju i podsećaju da zaštita životne sredine ne poznaje granice i da naše prirodne resurse smemo isključivo održivo da koristimo. Zdrave reke, zdrava životna sredina je ono od čega zavisi i kvalitet života i budućnost naših građana, a naš zadatak je da ih očuvamo za buduće generacije - poručila je Vujović.

Ministarka je podsetila da je u toku sanacija nesanitarne deponije Stanjevine i najavila ove godine izgradnju transfer stanice u Novoj Varoši, kojom će biti rešen problem otpada za Priboj, Prijepolje i Novu Varoš, što će, kako je navela, biti povod da u narednom periodu poseti ove opštine.

Irena Vujović
foto: Promo

Kurir.rs//Ministarstvo zaštite životne sredine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track