Podrška ženama na lokalu - počela e-obuka za 22 gradonačelnice i predsednice opština u Srbiji
Foto: Kurir

Podrška ženama na lokalu - počela e-obuka za 22 gradonačelnice i predsednice opština u Srbiji

Vesti -

Obradović: Pored znanja kako da bolje tehnički organizuju rad službi, gradonačelnice i predsednice opština tokom obuke steći će i menadžerske veštine

Unapređena platforma Nacionalne akademije za javnu upravu (NAJU) za e-učenje za gradonačelnice i predsednice opština u Srbiji predstavljena je danas, a cilj je da se pruži dodatna podrška ženama liderima u lokalnim samoupravama. E-obuke koje će obuhvatiti 22 gradonačelnice i predsednice opština trajaće do 1. septembra, a dve nedelje nakon toga uradiće se vrednovanje promena koje su napravile tokom svog rada.

Gradonačelnice
foto: Kurir

Obuku su podržale i Agencije Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kao i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA). Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović poručila je da ženama u lokalnim samoupravama nije lako na tim pozicijama, te istakla veliki zadatak koje su imale kada su tek stupile na dužnost. Ona je istakla da su gradonačelnice i predsednice opština došle na pozicije "uglavnom u opšinama u kojima je izuzetno teška situacija, sa nasleđenim repovima sa kojima je teško raditi, i u kojima finansijska situacija nije bila baš najbolja". Kaže da je uloga ministarstva da bude "kopča" za sve te žene, ali i naglasila da je podjednako važan rad i sa muškarcima.

Gradonačelnice
foto: Kurir
  • Suština je da oni dobiju dodatne alate sa kojima mogu da urede rukovođenje gradovima i opštinama. Potrebna je dodatna podrška ženama. Pored znanja kako da bolje tehnički organizuju rad službi unutar lokalnih samouprava, gradonačelnice i predsednice opština tokom obuke steći i neke menadžerske veštine - rekla je Obradovićeva i navela i da će se u tri kategorije proglasiti tri najbolje lokalne samouprave.

V.d. direktor Nacionalne akademije za javnu upravu rekao je da je procenat učešća žena u lokalnim samoupravama nizak i da će im se pružiti određena znanja koja treba da omogući efikasniji rad na lokalu.

Gradonačelnice
foto: Kurir
  • To je tendencija jačanja rodne ravnopravnosti – ocenio je Miletić i naveo da bi žene mogle da postanu uzor drugim funkcionerima u opštinama.

On je istakao da je ova obuka inovacija u radu jer se njome daje "dodatna podrška ženama u njihovim naporima za liderstvom", i precizirao da će obuka trajati do 1. septembra, a da će od 1. do 17. septembra biti "vrednovane promene koje su se desile" jer obuka, kako je naveo, ima "takmičarski element" da bi se videlo koje su opštine najbolje uređene, u kojima je najljubaznija administracija, itd.

Miletić je objasnio da je obuka organizovana isključivo za žene kako bi "iskustva koje žene imaju i njihov način razmišljanja u konstruktivnom smislu postali paradigma i za muški deo koji upravlja na lokalu". Stalna predstavnica UNDP Fransin Pikap rekla je da ta organizacija podržava potpisnice Povelje ženske solidarnosti na njihovom putu da razvijaju veštine i stiču nova znanja.

Gradonačelnice
foto: Kurir
  • Želimo da ojačamo njihovu ulogu i da im pomognemo da budu primer za druge - poručila je Pikap. Ona je ocenia da je cilj obuke da se ojača uloga žena, da im se pomogne da budu primer drugima i da se poveća njihova odluka i na lokalnom nivou.
  • Gradonačelnice i predsednice opština imaju priliku da budu uzori i podstaknu više žena da se u budućnosti nađu na rukovodećim položajima i da se njihov glas čuje tamo gde se donose odluke – navela je Pikap.

Projekat osim UNDP pomaže i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), a šef odeljenja za razvojnu saradnju Ola Anderson naglasio je da je Švedska do sada u reformske projekte u Srbiji uložila 250 miliona evra.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track