KONGRESNI CENTRI SRBIJE RAME UZ RAME SA SVETSKIM: Novosadski sajam se predstavio na DUBAI EXPO
Foto: Promo

KONGRESNI CENTRI SRBIJE RAME UZ RAME SA SVETSKIM: Novosadski sajam se predstavio na DUBAI EXPO

Vesti -

Predstavnici Kongresnog centra Master Novosadskog sajma tokom posete svetskoj izložbi EXPO DUBAI 2020, u okviru pete tematske nedelje “Putovanja i povezanost” predstavili su se kolegama iz branše širom planete. Akcenat je dat mogućoj saradnji Sajma poljoprivrede u Novom Sadu i Gulfood sajma u Dubaiu, najvećeg Svetskog sajma hrane, koji se održava od 13. do 17. februara 2022.

Iniciran je sastanak između direktora Gulfooda i generalnog direktora Novosadskog sajma, a susret i potpisivanje protokola o poslovno-tehničkoj saradnji, trebalo bi da bude realizovana tokom učešća na šestoj tematskoj nedelji „Poljoprivreda i prehrana“, 12-20. februara.

Tokom protekle nedelje predstsavnici Srbije susreli su se sa predstavnicima Kongresne i Sajamske industrije Dubaija Dijegom Koretezeom, predsednikom za Kongresne komercijalne poslove Svetskog trgovinskog centra, Stinom Jakobsenom, Direktorom Kongresnog Biroa Dubaia i Fatimom Ezahra Munzih, menadžerkom Kongresne prodaje.

Privrednu delegaciju Srbije u toku nedelje „Putovanja i povezanost“, osim Izvršne direktorke za Kongresne aktivnosti Novosadskog sajma, Andree Knezy u Dubaiju čine i predstavnici Kongresnog biroa Srbije i Sava centra.

Tokom posete Kongresnom centru, predstavljeni su kapaciteti Dubai WTC, koji je vodeći Sajamski i Kongresni centar u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i regionu Bliskog Istoka, sa više od 3 miliona posetilaca godišnje i oko 50 000 kompanija iz 185 zemalja, koje se pojavljuju kao izlagači. Raspolaže sa 49.000 kvadratnih metara prostora namenjenog sjamovima i izložbama, uz najveći kongresni centar sa plenarnom salom za preko 7.000 učesnika.

Predstavljena je lista sajmova, kako sopstvenih tako i organizovanih od strane eksternih kompanija, gde sajamske manifestacije čine najveći deo ukupnih prihoda.

Prikazana je i struktura biznisa koja obuhvata i druge segmente poslovanja: kongrese i konferencije, događaje različitih karaktera, ugostiteljstvo, marketing i tehnološke usluge. Unutar kompleksa posluju dva hotela i apartmaski smeštaji, kao i poslovni prostor koji se izdaje vodećim kompanijama, korporacijama i asocijacijama.

Srbija je, s druge strane, predstavila Sava Centar Beograd u procesu renoviranja, kao i Novosadski sajam, sa ukupnim kapacitetima i ključnim biznisima i manifestacijama.

Razgovaralo se o mogućnostima za saradnju i utvrđene su tri ključne oblasti :poljoprivreda i prehrambena industrija, informacione tehnologije i digitalni biznis, medicina i briga o zdravlju. Razmatrana je i uzajamna promocija sajamskih manifestacija i ključnih događaja, mogućnosti transfera znanja i saradnje u različitim akademskim oblastima, kao i zajedničke inicijative u međunarodnim asocijacijama iz kongresnog biznisa.

Osnovni cilj učešća Republike Srbije na Expo Dubai 2020 jeste promocija srpske poslovne zajednice na vodećoj svetskoj poslovnoj manifestaciji, koja se realizuje kroz namenski biznis program koji obuhvata različite oblike učešća i aktivnosti. Za realizaciju biznis programa zadužene su Privredna komora Srbije, Razvojna agencija Srbije i operativni tim za svetsku izložbu, dok poslovna strategija obuhvata realizaciju 9 privrednih delegacija koje se formiraju po tematskim nedeljama.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track