SKANDAL: Izdato 654 licenci geodetama koje ne ispunjavaju propisane uslove za rad!
Goran Davidović, Foto: Kurir

Udruženje pružalaca i korisnika geodetskih usluga upozorava

SKANDAL: Izdato 654 licenci geodetama koje ne ispunjavaju propisane uslove za rad!

Vesti -

- Čak 654 licenci za rad izdao je Republički geodetski zavod (RGZ) geodetskim organizacijama koje ne ispunjavaju zakonom propisane uslove za rad i nisu registrovane kod nadležnog državnog organa u Agenciji za privredne registre za izvođenje geodetskih radova - tvrdi za Kurir Goran Davidović, predsednik i zastupnik "Udruženja pružalaca i korisnika geodetskih usluga" iz Beograda.

On kaže da prema Zakonu o državnom premeru i katastru, geodetska organizacija jeste privredno društvo, drugo pravno lice i radnja-preduzetnik koji su registrovani kod nadležnog organa, u ovom slučaju kod Agencije za privredne registre, za izvođenje geodetskih radova i koji ispunjavaju uslove propisane istim zakonom.

- Rad geodetskih organizacija se obavlja na osnovu licence za rad geodetske organizacije, koju izdaje rešenjem RGZ nakon provere i utvrđivanja ispunjenosti zakonskih uslova. Prvi obavezni i odlučujući uslov po zakonu je da se licenca za rad izdaje geodetskoj organizaciji ako je registrovana kod nadležnog organa odnosno kod Agencije za privredne registre, za izvođenje geodetskih radova - navodi sagovornik i pojašnjava.

- Dana 4.11.2021. Agencija za privredne registre kao nadležni organ je izdala ispravu u kojoj je potvrđeno da od 11.09.2009., kada je stupio na snagu Zakon o državnom premeru i katastru do 1. novembra 2021. u nadležnom registru ne postoje privredni subjekti koji su registrovani "za izvođenje geodetskih radova." Nakon opisanih saznanja i uvida u javne isprave i dokaze, iste smo u prilogu naših akata prosledili RGZ radi pokretanja postupaka u cilju otklanjanja utvrđenih nepravilnosti, sprečavanja daljeg nastanka štetnih posledica i zaštite zakonitosti - kaže Goran Davidović.

Prema mišljenju našeg sagovornika "sa stanovišta pravilne materijalne primene zakona, sve licence za rad geodetskih organizacija koje je RGZ izdavao svojim rešenjima bez ispunjenosti izričitih zakonskih uslova su nezakonite i ništave, da bi za posledicu takvog postupanja, geodetske organizacije kojima su izdavane takve licence stvarno predstavljale neregistrovane subjekte":

- S obzirom da je zakonom utvrđeno kako su poslovi državnog premera i katastra i druga pitanja kojima se uređuje svojina i druga stvarna prava od opšteg interesa za Republiku Srbiju, nužno je sve aktivnosti i postupanje Republičkog geodetskog zavoda i rad geodetskih organizacija uskladiti sa zakonom - završava naš sagovornik.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja