Najnovije vesti

PESMA „VILA SA KOŠARA“ LEDI KRV U ŽILAMA: Evo koja je simbolika praznih 108 stolica u spotu
Foto: Printscreen/Jutjub/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

PESMA „VILA SA KOŠARA“ LEDI KRV U ŽILAMA: Evo koja je simbolika praznih 108 stolica u spotu

Vesti
14:59h

KRVAV mjesec, vrh Košara, grobnice ga srpske skrile.... Ovo su početni stihovi pesme koja je posvećena borcima herojske bitke na Košarama, tokom NATO bombardovanja, a koja je premijerno emitovana povodom Dana vojnih veterana.

U spotu se pojavljuju i borci sa Košara, kao i porodice poginulih boraca. Reditelj spota profesor Danilo Paškvan, jezikom snažnih metafora uspeo je da na najdirljiviji način oda počast poginulim borcima.

Naime, na 108 praznih stolica je po ruža koja simbolizuje naše heroje koji su izgubili život za našu zemlju.

Pesmu je otpevala Katarina Božić, a tekst je napisao Neven Milinković. Spot je uradila Uprava za odnose s javnošću Ministarstva odbrane i VC „Zastava filma“,sa umetničkim ansamblom „Stanislav Binički“ u saradnji sa Generalštabom VS i Upravom za tradiciju, standard i veterana MO.

Inače, Košare su ostale jedna od najtežih borbi u novijoj srpskoj istoriji kada je svoj život igubilo 108 vojnika u bici koja je vođena od 9. do 14. aprila 1999. godine.

Vila sa Košara

Krvav mjesec vrh Košara, Grobnice ga srbske skrile, Jeznim ehom mrak damara …I jecajem gorske vile. Smrtnim ropcem šuma zbori: Vratite se, braćo mila, Zar vam muški rs ne kori posestrima vaša vila?! Odsjekli joj psi uvojke, Sustigla je mrska hajka, Al' se neda zor đevojka, Nagorkinja naša majka. No krstače ove straži I amanet vitezova, Junačke im rane blaži Starom pjesmom sa Kosova. Tiho tuži i zapjeva, Nenavikla na okove, K'o Kosovka, negda, djeva, Mrtvu braću pjesmom zove. Vratite se sokolovi, Vratite se meni amo, Traže od nas prađedovi, Da dušmane išćeramo. Dižite se div junaci, Počivati ne smijete, Treba jaram da se zbaci I da opet poginete. Nema Kosmet ko da brani, Trulije su njine kosti, Dižite se opjevani, A njima nek' Bog oprosti. Oni mrtvi svijetom hode, Nijesu ni bili živi, 'Ajde, braćo, ustaj, rode, Juriš, sokolovi sivi! A ja gledam lijuć' suze, Gdje nas mrtvi, žive, kade, Ko nam, braćo, dušu uze, Svi za vilom, nismo Jude....

Promo tekst

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja