ROLERKOSTER U NOVOM SADU: Od sunovrata ekonomije za vreme demokrata do rasta i razvoja privrede
Foto: Shutterstock, Damir Dervišagić

u poslednjih 10 godina plate porasle čak 109 posto!

ROLERKOSTER U NOVOM SADU: Od sunovrata ekonomije za vreme demokrata do rasta i razvoja privrede

Vesti -

Ko je mogao da pretpostavi da će Vojvodina – nekadašnja plodna žitnica i motor razvoja cele zemlje koja je pre samo desetak godina doživela privrednu propast, uspeti ponovo ne samo da stane na noge, već bukvalno da se podigne iz pepela.

Novi Sad
foto: agronews.rs

Koliki je to uspeh za koji je samo decenija bila potrebna najbolje ilustruju brojke: plata u Novom Sadu u odnosu na period od pre 10 godina skočila za 109 odsto!

Negde oko 2012, Vojvodina je prednjačila po broju nezaposlenih sa čak 27,2 odsto. Otprilike u to vreme došlo do ekonomske katastrofe koja je rezultirala da više od 300.000 radnika ostane bez radnih mesta u Vojvodini, od čega oko 80.000 samo u Novom Sadu. Minimalna zarada 2012. bila je 12.000 dinara, a prošle godine 35.000 dinara. Bile su potrebne godine da se ovako sumorna statistika promeni i da Vojvodina postane dobro mesto za život. U tom periodu, u poslednjih deset godina, nezaposlenost u Srbiji pala je sa tadašnjih 26 na sadašnjih 11 odsto.

Do 2025. prosečna plata u Novom Sadu biće 1.300 evra

Od ekonomski razorene i opustošene regije, Vojvodina je postala najpoželjnija destinacija za ulaganja na ovim prostorima i to samo tokom jedne decenije tokom koje se u Novi Sad slila čak 29 krupnih investicija, što je rezultiralo otvaranjem novih 11.500 radnih mesta. Strani investitori samo se nižu ulažući pri tom stotine miliona evra – japanski Nidek, nemački Kontinental, švajcarski Beri Kalebo… O veličini i efektima samih investicija svedoči činjenica da će ova poslednja, Kontinentalova, prema procenama sama da uveća BDP Srbije za više od 2 odsto.

-Do 2025. prosečna plata u celoj Srbiji biće 1.000 evra, u Novom Sadu 1.300 a u Beogradu 1.350 – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom otvaranja nove fabrike Kontinentala u Kaću kod Novog Sada i najavio otvaranje fabrike japanskog Nideka u junu.

Tom prilikom je precizirao da je plata u Novom Sadu u odnosu na period od pre 10 godina skočila za 109 odsto.

Novi Sad
foto: nsuzivo.rs/Ilustracija

Novosađani sada prosečno zarađuju 877 evra

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić istakao je da je trenutna prosečna zarada u ovom gradu 877 evra i najavio njeno značajno povećanje 2025. godine.

-Svaki investitor nam je važan, svako radno mesto nam je važno. Dovodimo nove investitore. “Sever IV” je najveća zona u gradu Novom Sadu. Industrijska zona u kojoj rade i “Lear”, “Aptiv”, “Kontinental” takođe, tu je i “Beri Kalebo”. Za dva do tri meseca nas očekuje otvaranje nove fabrike “Nidek” na 17 hektara. Izuzetno značajno da je prosečna zarada u ovoj godini 877 evra u Novom Sadu. Nastavljamo dalje i plan je da 2025. godine u našem gradu bude 1.300 evra prosečna zarada. Mislim da građani treba da budu strpljivi, da očekuju nove investicije u našem gradu – istakao je prvi čovek Novog Sada.

Novi Sad
foto: Grad Novi Sad

Zahvaljujući kontinuitetu politike investiranja Novi Sad posato ekonomski centar

Mihailo Janjić iz Centra za nacionalnu politiku uveren je da se nijedan grad u ovom delu Evrope ne razvija brže od Novog Sada.

-Zahvaljujući kontinuitetu politike investiranja i ulaganja, sa posebnim akcentom na dovođenju stranih kompanija učinili su Novi Sad ekonomskim centrom Srbije, koji bi već u narednoj godini mogao budžetom preteći i prestonicu Beograd. Najava predsednika Vučića da će plate u 2025. godini dostići i do 1.300 evra, ali i rekordan i stabilan budžet, smanjena stopa nezaposlenosti, novi investicioni planovi i projekti… rezultat je odgovorne vlasti koju je u Novom Sadu pre 11 godina uspostavio Miloš Vučević, a pozitivni trend nastavio aktuelni gradonačelnik Đurić – kategoričan je Janjić.

Crno na belo

Evo šta kažu brojke

Stopa nezaposlenosti:

2012. – 26%

2021.– 11%

Minimalna zarada:

2012.– 12.000 dinara

2021.– 35.000 dinara

Prosečna zarada:

2012. – 47.853 dinara

2021. – 73.098 dinara

J.J.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track