Od Novog Sada do Subotice vozom za manje od 50 minuta pre kraja 2024. godine
Foto: Gradske info

Od Novog Sada do Subotice vozom za manje od 50 minuta pre kraja 2024. godine

Vesti -

Železnica Srbije doživljava svoj procvat u poslednjih nekoliko godina. Grade se nove pruge, uvoze se novi vozovi, brzina saobraćaja na šinama znatno se povećava. Jedan od važnijih projekata jeste brza pruga Novi Sad – Subotica.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prisustvovao je u Subotici sastanku u kojoj je glavna tema bila dinamika radova na izgradnji deonice brze pruge Novi Sad – Subotica.

Predviđen rok za završetak pruge je kraj 2024. godine i kako on kaže, nema nikakvih problema u realizaciji projekta koji bi mogli da pomere taj isti rok.

„Svake nedelje, imamo redovne sastanke na kojima rešavamo probleme koji se pojavljuju tokom realizacije ovako velikog projekta. Izgradnja brze pruge između Beograda i Subotice, odnosno, sada dela između Novog Sada i Subotice, trenutno je naš najveći nacionalni projekat, koji pokazuje novo lice Srbije”, rekao je Vesić.

Goran Vesić
foto: Printscreen/Pink

„Radovi teku po predviđenoj dinamici, koja nam omogućava da do kraja 2024. godine, kako su kineski partneri i obećali predsedniku Aleksandru Vučiću, brza pruga između Beograda i Subotice bude završena. U ovom trenutku ne vidimo nijedan problem koji bi tu dinamiku omeo”, istakao je Vesić.

Od Novog Sada do Subotice i granice sa Mađarskom voz sada se putuje skoro 2 i po sata, a prosečna brzina mu je tek oko 50 kilometara na čas.

Krajem 2024. godine, kada brza pruga bude puštena u rad, vozovi će od Novog Sada do Subotice stizati za manje od 50 minuta, a maksimalna brzina voza iznosiće 200 kilometara na čas.

Deonica Novi Sad – Subotica duga je 108,2 kilometra, a radovima je obuhvaćena izgradnja dva koloseka pruge do granice sa Mađarskom kod Kelebije, rekonstrukcija devet železničkih stanica.

Planirana je izgradnja železničkih čvorova u Novom Sadu, Vrbasu i Subotici.

Na čitavoj deonici pruge biće izgrađeno 49 nadvožnjaka, podvožnjaka i vijadukta, a najveći objekat biće vijadukt kod Vrbasa dug 1.600 metara, navedeno je u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Grad Novi Sad, pruga, brzi voz
foto: Gradske info

Ono što nas očekuje 2025. godine jeste i završetak brze pruge između Beograda, Novog Sada i Budimpešte, a do glavnog grada Mađarske stizaće se za manje od tri sata.

Od Novog Sada do Beča moći ćete za oko četiri i po sata.

Takođe, teretni vozovi do Budimpešte putuju čak 49 časova, a nakon izgradnje brze pruge njihov put trajaće svega 30 časova.

Kurir.rs/Vojvodina uživo/ Gradske info

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track