SRPSKO-MAĐARSKA SARADNjA UKORENjENA VEKOVIMA! Vučić i Vučević godinama rade na bratimljenju sa Viktorom Orbanom
Foto: Beta Slobodan Miljevic

SRPSKO-MAĐARSKA SARADNjA UKORENjENA VEKOVIMA! Vučić i Vučević godinama rade na bratimljenju sa Viktorom Orbanom

Vesti -

„Došli smo do takvog nivoa međusobnih odnosa da i u jednoj tako važnoj i teškoj stvari za saradnju, užasno teškoj oblasti za saradnju poput odbrane, možemo da budemo najbliži i da najbliže sarađujemo. Imamo mnogo planova i razgovarali smo kako da zaštitimo svoje zemlje, našu nezavisnost, suverenitet“ – izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon prvog istorijskog sastanka Strateškog saveta Srbije i Mađarske na Paliću.

Na ove reči čuli smo i komentar mađarskog premijera Viktora Orbana:

„Ja sam već iskusio da u DNK dve zemlje imamo sličnih stvari – sloboda, suverenitet, nezavisnost. Kada je gospodin predsednik govorio o međusobnom poštovanju koje Mađari uvek pokazuju prema Srbima, to je zbog tog zajedničkog DNK“ – zaključio je predsednik Vlade Mađarske.

Zaista, državotvornost, slobodoljubivost i nepokornost bile su kroz istoriju zajedničke osobine naše dve velike nacije, konstatuje u svom autorskom tekstu Sava Stambolić, diplomirani pravnik.

Kako je Ilija Garašanin pomogao Lajošu Košutu

Mađari su imali jednu od najmoćnijih srednjovekovnih država, koja je dominirala Srednjom Evropom, kao što je Srpsko carstvo dominiralo jugoistokom kontinenta. Oba naroda vodila su vekovnu borbu da sačuvaju svoju državnost i da se odupru dominaciji turske i nemačke imperije. Bilo je zaista tragično kada su se te dve silne državotvorne energije sudarale i kada nisu našle mudrost da se usklade, kako je nažalost bilo 1848, 1914. i 1941. godine.

Najveći mađarski državnik Lajoš Košut se, nakon propasti Mađarske revolucije, ovako obratio tadašnjem srpskom ministru unutrašnjih poslova Iliji Garašaninu, koji je pomogao da mu supruga bezbedno izbegne iz zemlje pred austrijskim vlastima:

„Za mene je dragocena vera, da je za spasenje moje žene Vašom pomoći zraka božanskog predskazanja za ono bratimljenje Vašeg i mojeg naroda koje su nesrećni nesporazumi (da, da, nesporazumi, no ne sa srpske strane) u prošlosti tako gorko pomutili. To bratimljenje leži u interesu slobode naših naroda.“

Sava Stambolić, diplomirani pravnik
Sava Stambolić, diplomirani pravnikfoto: Privatna arhiva

Viktor Orban odbio Klintonov zahtev da se napadne Srbija 1999.

Predsednik Vučić i ljudi koji su, poput potpredsednika Vlade i ministra odbrane Miloša Vučevića, godinama radili na tom „bratimljenju u interesu slobode“ našli su pravog sagovornika u istinskom nastavljaču duha Košutove Mađarske – Viktoru Orbanu. On je dobro razumeo kako su „nesrećni nesporazumi“ omeli razvoj obe nacije tokom proteklog veka i znao je da na temeljima odnosa kakvog su prema Srbima imali Pal Teleki, Endre Bajči Žilinski i drugi mađarski velikani, izgradi sa srpskom stranom iskreno pomirenje i razumevanje. Možda je njegov najveći doprinos tome odbijanje zahteva Bila Klintona da Mađarska napadne Srbiju sa severa 1999. godine.

Srbi i Mađari tokom istorije zajedno ratovali za interese svojih naroda

Imamo dakle osnovu za poverenje u toj „užasno teškoj oblasti za saradnju“ – odbrani. Ni istorijski temelj vojne saradnje nije zanemarljiv. Srpski despot Stefan Lazarević bio je u viteškom redu mađarskog kralja u 15. veku, a njegovi naslednici Brankovići bili su potpuno integrisani u odbranu mađarskog naroda i države od Turaka, dok je mađarski velikaš Janoš Hunjadi vodio sopstveni kosovski boj za slobodu hrišćana. Njegov sin, kralj Matija Korvin, „mađarski car Dušan“, imao je čitavu srpsku rečnu mornaricu, čuvene Šajkaše, a udarna pesnica Korvinovih „specijalaca“ onog vremena bio je Vuk Grgurević Branković, poznatiji u pesmi i legendi kao Zmaj Ognjeni Vuk. To je bilo vreme kada su Srbi i Mađari zajedno ratovali za interese svojih naroda širom Evrope. Toliko je bilo snažno i rasprostranjeno prisustvo srpske konjice da su Mađari i svi okolni narodi usvojili srpsku reč „gusar“, odnosno „husar“ za naziv svojih konjanika. Istorijat je svakako bogat, a poslednju deceniju karakteriše intenziviranje saradnje između ministarstava odbrane dve zemlje, kao i Vojske Srbije i Mađarskih odbrambenih snaga.

Veliki doprinos saradnji sa Mađarskom Vučević davao i kao gradonačelnik

Od zajedničkog učešća u mirovnim misijama UN, saradnje rezervnog sastava i susreta na nižim nivoima, dočekali smo i posetu general-majora Nandora Kilijana, komandanta Mađarskih vazdušnih snaga 2022. godine i donedavnog načelnika generalštaba Mađarskih odbrambenih snaga general-potpukovnika Romulusa Rusin Sendija 2023. godine. Ton svim ovim susretima davali su ministri odbrane dve zemlje Miloš Vučević i Kristof Šalaj Bobrovnički koji su se sastali u Beogradu, januara ove godine. Nastavivši komunikaciju po širokom spektru pitanja održali su poverenje i kada je mađarski KFOR bio u epicentru krize koju je stvorio Aljbin Kurti. Veliki doprinos jačanju saradnje Srbije i Mađarske Miloš Vučević je dao i tokom decenije na čelu Novog Sada, kroz srdačne odnose sa mađarskom zajednicom na severu Srbije i svoje kontakte sa mađarskom diplomatijom, a njegov tim saradnika uključuje najbolje poznavaoce srpsko-mađarskih odnosa u našoj zemlji. Osim u sferi odbrane, njegov doprinos će se u narednom periodu zasigurno iskazati i kao predsednika Srpske napredne stranke, koja ima najtešnju saradnju sa mađarskom partijom „Fides“. Kruna dosadašnjih napora i stremljenja je prisustvo Viktora Orbana prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Granit 23“ što je počast rezervisana samo za najbliže prijatelje jedne zemlje i naravno potpisivanje Sporazuma o unapređenoj strateškoj saradnji u oblasti odbrane, nakon prvog sastanka Strateškog saveta 20. juna ove godine.

Grad Novi Sad/Dnevnik novosadski/Sava Stambolić, diplomirani pravnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track