OTRGNUTI OD ZABORAVA: Stradali učenici u Ribnikaru - skupa cena promena: Psiholog OTKRIVA GDE JE FOKUS: Slede OZBILJNI KORACI
Foto: Kurir tv

kurir tv

OTRGNUTI OD ZABORAVA: Stradali učenici u Ribnikaru - skupa cena promena: Psiholog OTKRIVA GDE JE FOKUS: Slede OZBILJNI KORACI

Vesti -

Danas se navršava tri meseca od masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu. Učenik sedmog razreda ušao je tog 3. maja u školu i pucao iz pištolja na obezbeđenje, nastavnicu i učenike. Ubio je radnika obezbeđenja i devetoro učenika, nakon čega je uhapšen.

Gde smo danas, tri meseca kasnije?

O tome ispred škole Vladislav Ribnikar priča novinarka Kurira, Slađana Nedeljković sa sagovornicom Natašom Andonovski, specijalnim pedagogom.

10:00

VLADISLAV RIBNIKAR

Glavna vrata škole, nekada simbol sigurnosti i mesta za sticanje znanja, sada su postala simbol tuge i bola.

Sećanje na 3. maj, 2023.godine, kada je dečak ubio svoje prijatelje i dalje obavija vazduh i zajednicu koja pokušava da se nosi sa ovom traumatičnom tragedijom..

Ona je odgovarila na pitanja o trenutnoj situaciji nakon tri meseca od tragedije.

- Nismo primetili značajne promene od tada. Nada se da će od septembra biti preduzeti ozbiljni koraci kako bismo se suočili sa ovom teškom situacijom- rekla je Nataša Andonovski.

Ipak, postoji frustracija u vezi sa inercijom sistema. Planovi za formiranje stručnih timova i anketnog odbora u Skupštini nisu zaživeli.

- Moramo početi iznova i dati prioritet stručnjacima sa iskustvom. Diploma nije dovoljna, iskustvo je od suštinske važnosti, posebno kada radite sa decom- naglasila je i dodala:

Jedan od ključnih izazova jeste kako dalje postupati sa dečakovim psihičkim stanjem. S obzirom na to da ne može biti krivično odgovoran zbog svog uzrasta, pratnja i analiza njegovog psihičkog stanja postaju od presudne važnosti. Ustanova u kojoj je smeštena posebno se bavi mladima sa mentalnim poremećajima, pružajući im stručnu negu i terapiju.

zdrave borovnice
foto: Kurir tv

Ipak, istakla je na čemu je fokus u ovom trenutku:

- U ovom trenutku, naš fokus je na praćenju njegovog razvoja i stanja, kako bismo adekvatno reagovali i pomogli mu. Stručnjaci će vršiti veštačenje kako bismo stekli jasniji uvid u njegovo stanje u trenutku zločina - dodala je Nataša Andonovski.

Tragedija u školi je duboko potresla zajednicu i postavila pitanja o sigurnosti, odgovornosti i pravilnom postupanju prema mladima sa mentalnim izazovima. Nadamo se da će se ozbiljni koraci preduzeti kako bi se sprečile slične situacije i obezbedila podrška i nega mladima koji se suočavaju sa problemima.

U ovom teškom vremenu, važno je da se zajednica složi i podrži promene koje će doprineti bezbednijoj i zdravijoj sredini za decu i mlade. Učimo iz ovog iskustva i posvećujemo se radu na stvaranju bolje budućnosti za sve naše mlade sugrađane.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track