SUBOTICA: GRADONAČELNIK BAKIĆ PRIMIO PREDSTAVNIKE ROMSKE ZAJEDNICE
Foto: Grad Subotica

SUBOTICA: GRADONAČELNIK BAKIĆ PRIMIO PREDSTAVNIKE ROMSKE ZAJEDNICE

Vesti -

Povodom Svetskog dana Roma, koji se obeležava 8. aprila, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas sa predstavnicima romske zajednice ovog grada. Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se medijima nakon sastanka u Zelenoj sali Gradske kuće, rekao kako je tokom srdačnog susreta dotaknuto više tema koje se odnose na poboljšanje položaja romske nacionalne zajednice u Subotici, da se razgovaralo i o aktivnostima koje su već realizovane i da su određeni prioriteti za naredni period.

Grad Subotica, Svetski dan Roma
foto: Grad Subotica

„Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja Roma, za period od 2022. do 2027. godine, realizuje se planiranom dinamikom u oblastima obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja, socijalne zaštite, zdravstvene zaštite i kulture. Aktivnosti iz druge faze programa „ROMACTED“ u potpunosti su realizovane. Akcenat je, kroz angažovanje lokalnih akcionih grupa Čantavir i Mladi Romi Subotice, bio stavljen na očuvanje i zaštitu životnog okruženja u romskim naseljima Halas i Haladaš u Čantaviru, na podršku mladim Romima u Subotici kroz radionice u učenju predmeta koje teže razumeju, ali i kako da na kvalitetan i kreativan način provedu svoje slobodno vreme“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Grad Subotica, Svetski dan Roma
foto: Grad Subotica

Za podršku romskoj zajednici, dodao je, u budžetu Grada Subotice ove godine je opredeljeno 1,75 miliona dinara.

„Od tih sredstava, 400.000 dinara je namenjeno za obeležavanje Svetskog dana Roma i realizaciju druge faze programa „ROMACTED“, milion dinara za kupovinu udžbenika učenicima iz šest osnovnih škola, a 350.000 dinara za unapređenje uslova stanovanja“, naveo je Bakić.

Grad Subotica, Svetski dan Roma
foto: Grad Subotica

Istakao je da je povodom obeležvanja Svetskog dana Roma, romska zastava i ove godine postavljena na balkonu Gradske kuće, kao i na objekte mesnih zajednica „Peščara“ i „Mali Bajmok, gde živi veliki broj pripadnika romske nacionalne zajednice.

„Grad Subotica je u proteklom periodu bio posvećen poboljšanju kvaliteta života Roma i Romkinja i njihovoj inkluziji u društvo. Lokalna samouprava će i ubuduće voditi odgovornu politiku kada je reč o pružanju kontinuirane podrške Romima i Romkinjama, jer su oni deo naše zajednice i tako moraju biti uvaženi i prihvaćeni“, podvukao je gradonačelnik Bakić.

Grad Subotica, Svetski dan Roma
foto: Grad Subotica

On je, na kraju, svim pripadnicima romske nacionalne zajednice čestitao Svetski dan Roma. Izrazio je zahvalnost romskim koordinatorima, pedagoškim asistentima i zdravstvenim medijatorkama na, kako je rekao, velikom trudu i radu koji ulažu, kako na terenu tako i u ustanovama i institucijama, i u znak podrške obraćanje završio sloganom: „O Romima sa Romima“.

Grad Subotica, Svetski dan Roma
foto: Grad Subotica

Uz izražavanje zahvalnosti gradonačelniku Bakiću na podsticajnim rečima, koordinator za inkluziju Roma Grada Subotice Stevan Nikolić je kazao kako su vrata lokalne samouprave uvek otvorena za Rome i da se romska zajednica „ovde oseća kao kod kuće“.

1 / 11 Foto: Grad Subotica

„Ono što možemo da kažemo jeste da mi kroz strateška dokumenta imamo jasan cilj. Mi želimo aktivnu romsku zajednicu koja je ravnopravna sa ostalim nacionalnim zajednicama u Subotici. Da svi zajedno činimo jedan nacionalni mozaik koji će širiti interkulturalni duh i svakom pružiti mogućnost da se razvija u skladu sa svojim potrebama. Veoma bitan faktor u ostvarenju tog našeg cilja je politička volja, politički ambijent koji nam omogućava da razmišljamo o sadašnjosti i da stvaramo zajedničku budućnost, budućnost romske zajednice i budućnost kompletne zajednice društva u Subotici“, istakao je Stevan Nikolić.

Grad Subotica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja