OTROVANA DECA: Zbog pokvarenih špageta više od 90 osnovaca u bolnici
Foto: KURIR

Haos u Tiršovoj

OTROVANA DECA: Zbog pokvarenih špageta više od 90 osnovaca u bolnici

Beograd -
Roditelji mališana kažu da su deca prve simptome trovanja osetila posle ručka, posle čega su prebačena u bolnicu u Tiršovoj i bolnicu "Olga Dedijer". Dobavljač hrane za sve četiri škole je "Zlatna varoš"
1 / 10 Foto: KURIR

BEOGRAD - Preseo im ručak.

Više od 90 učenika iz beogradskih osnovnih škola "Branko Radičević" na Novom Beogradu, "Milena Pavlović Barili" iz Višnjičke Banje i "Ćirilo i Metodije" na Zvezdari i "Sava Šumanović" sa Altine otrovalo se na ručku u dnevnom boravku!

Kako Kurir saznaje, deca su ručak dobila oko 13 časova, a već oko dva su neka od njih počela da povraćaju!

- Za ručak su jeli supu i špagete bolonjeze. Dobavljač za sve četiri škole je "Zlatna varoš" - rekla je Olja T., majka učenice koja ide u OŠ "Milena Pavlović Barili".

Oko 18 sati učenici su još pristizali u Tiršovu. U tom trenutku više od 50 dece prevezeno je u bolnicu u Tiršovu i bolnicu "Olga Dedijer", a deca su se žalila na bolove u stomaku i na vrtoglavicu.

Učenica: Meso iz špageta bilo kao žele

Dušanka Radišić, direktorka OŠ "Branko Radičević", potvrdila je za Kurir da je desetoro dece otišlo kući jer su povraćali.

- Otrovali su se, ne znam sa čim. Ma, oni svašta trpaju u usta - pokušala je da objasni direktorka Radišić.

Kasnije je Aleksandra Albu, profesorka razredne nastave u ovoj školi, izjavila da su se prve smetnje javile posle ručka, odnosno oko 14 sati, kada su deca počela da se žale na mučninu, povraćanje i dijareju. Ona je rekla da su iz škole odmah pozvali roditelje i Hitnu pomoć, a nakon toga i sanitarnu inspekciju čiji predstavnici su uzeli uzorke hrane na pregled.

- Učenici su za ručak imali supu, špagete sa sosom od mlevenog mesa i jabuku za desert - rekla je Aleksandra Albu.

Jedna od bolesnih učenica za Kurir je potvrdila da su na meniju bile špagete.

- Špagete s mesom koje smo jeli imale su čudan ukus i izgledale su kao žele - rekla je jedna od bolesnih devojčica za Kurir.

Gužva u Tiršovoj: Većina dece na kućnom lečenju

Lekari Dečje klinike u Tiršovoj imali su problem kako da prime toliki broj dece odjednom, pa su po hodniku trčali od jednog do drugog deteta i pazili da ne dehidriraju. Dr Dušica Simić izjavila je za Kurir da će uzrok trovanja dece biti poznat za nekoliko dana kada budu gotovi rezultati anlaiza.

- Nakon ukazane prve pomoći i dobijene infuzije deca se šalju na kućno lečenje - rekla je ona i dodala da će se tačan broj otrovane dece znati nešto kasnije.

Direktor Dečje klinike u Tiršovoj Zoran Radojčić je potvrdio da su u toj ustanovi pregledana deca koja su se žalila na siptome trovanja hranom, i da je za sada izvesno da će jedno dete biti zadržano u toj klinici zbog dehidracije.

"Pojačali smo ekipe i u ovom trenutku radi šest ambulanti, a obično rade dve, tako da ćemo u narednom periodu pregledati i ostale pacijente", rekao je Radojčić.

On je naveo da je sada izvesno da će jedno dete ostati u bolnici zato što ima veći stepen dehidracije, dok će ostala deca verovatno ići kući.

"Reč je o deci od sedam do deset godina", objasnio je Radojčić i dodao da su simptomi povraćanje, proliv, mučnina, bolovi u stomaku...

Radojčić je rekao i da se sada ne može sa sigurnošću reći šta je uzrok, ali je to, verovatno, hrana, s obzirom na to da je veliki broj dece imao iste simptome i da su svi jeli sličnu hranu, ali i dodao da će se to tek utvrditi.

Zlatna varoš: Deca jela i užinu od drugog dobavljača

U restoranu "Zlatna varoš", koji školu snabdeva hranom, kažu da oni isporučuje hranu za veliki broj škola, ali da su škole „Milena Pavlović Barili" i "Branko Radičević", gde su se deca otrovala, danas koristile i užinu od drugog dobavljača.

To preduzeće kaže da je danas pripremilo obroke za 2.300 đaka u 21 beogradskoj osnovnoj školi, da je svim školama isporučeno isto jelo za obrok i da je sva hrana pripremljena u istoj kuhinji, kao i da su je pripremili isti kuvari sa namirnicama istog porekla i u istim posudama.

"U školama u kojima su prijavljeni slučajevi trovanja, preduzeće "Zlatna varoš" ne isporučuje užinu odnosno doručak, koji se takođe u školama servira đacima kao zajednički obrok", istaklo je to preduzeće. Kako je navedeno, "Zlatna varoš" čuva sve uzorke hrane na osnovu kojih se može utvrditi da su svi obroci koji su isporučeni beogradskim osnovnim školama bili potpuno ispravni i bezbedni za ishranu.

Direktor Zavoda za javno zdravlje: Nadamo se da nije salmonela

Direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd Slobodan Tošović izjavio je da se inspekcija tog zavoda nalazi u osnovnoj školi "Milena Pavlović Barili" u Višnjičkoj Banji u kojoj je izbilo trovanje hranom i da je situacija pod kontrolom.

Tošović je rekao kako se nada da nije u pitanju salmonela i da je infekcija hranom verovatno nastala tokom pripreme obroka, ali je dodao da su to samo pretpostavke i da ostaje da se zvanično utvrdi uzrok.

"Infekcije tog tipa su kratkotrajne, a simpotomi burni i nema velikih posledica", rekao je on.

Gradska sekretarka za obrazovanje: Uzeti uzorci hrane iz škola

Gradska sekretarka za obrazovanje u Beogradu Ljiljana Jovčić izjavila je da su stručnjaci Zavoda za javno zdravlje uzeli uzorke hrane iz osnovne škole u Višnjickoj Banji iz koje se više dece žalilo na siptome trovanja hranom. Na osnovu uzorka će se utvrditi uzrok za takve siptome, navela je ona.

Jovčićeva je ukazala da Sekretarijat nema nadležnost da odlučuje o tome kakvu će hranu deca jesti i odakle će se nabavljati. Prema njenim rečima, saveti roditelja odlučuju kakvu vrstu hrane će deca koristiti.

http://www.youtube.com/watch?v=3zArISTNxmI

http://www.youtube.com/watch?v=9niNJJkOx3k

Ministar prosvete: Odgovaraće svi u lancu pripreme i dopreme hrane

Ministar prosvete Tomislav Jovanović izjavio je večeras da je trovanje dece u osnovnim školama u Beogradu nedopustivo i da pokazuje poražavajuće stanje u društvu i poručio da će odgovarati svi koji su učestvovali u lancu pripreme, kontole i distribucije hrane.

"Ovo pokazuje poražavajuće stanje u našem društvu i veliko je pitanje dokle smo stigli, da li je to dno? Da neko uzme sebi pravo da može da isporučuje hranu, da kontoliše hranu, a pritom da je uopšte ne kontoliše, a da stradaju deca koja predstavljaju našu budućnost", rekao je Jovanović prilikom posete bolnici u Tiršovoj.

Ministar je rekao da veruje da će na prvoj sednici vlade biti doneta odluka da se sprovede istraga.

"To u 21. veku Srbija ne sme da ima, Srbija nema pravo da pravi greške prema deci, koja su najznačajnija", rekao je Jovanović. On je naveo da je oko 50 dece na ispitivanju u bolnici u Tiršovoj ulici, dok je desetoro zbrinuto u dečjoj bolnici "Olga Dedijer" na Zvezdari i dodao da su svi stabilni i pod stalnom kontrolom lekara.

"Oni su stabilno, pod kontolom su lekara i uz izuzetno angažovanje medicinskog osoblja koje dežura obezbeđeni su im uslovi da budu dobro", rekao je Jovanović koji je posetio decu.

I direktorka škole se otrovala!Dušanka Radišić, direktorka OŠ „Branko Radičević, u kojoj je veći broj dece otrovan, za Kurir je potvrdila da je desetoro dece otišlo kući jer su povraćali.

Kasnije je Aleksandra Albu, profesorka razredne nastave u ovoj školi, izjavila da su se prve smetnje javile posle ručka, oko 14 sati, kad su deca počela da se žale na mučninu, povraćanje i dijareju.

- Odmah smo pozvali roditelje i Hitnu pomoć, a potom i sanitarnu inspekciju, čiji su predstavnici uzeli uzorke hrane za pregled - rekla je Albuova.Jasmina Vulović, učiteljica i rukovodilac razredne nastave u OŠ „Milena Pavlović Barili“, za Kurir je izjavila da je 104 dece ručalo i da su već oko 13 sati kod većine njih počeli da se javljaju simptomi u vidu mučnine, povraćanja i dijareje.

- Isti ručak, koji se sastojao od supe i špageta sa bolonjeze sosom, jela je i direktorka naše škole Olivera Korošec, kako bi dokazala da je hrana dobra, ali se i ona otrovala. Bilo joj je veoma loše i nije mogla da stoji na nogama, ali je posle ukazane pomoći na Infektivnoj klinici puštena kući - priča Vulovićeva.

Snabdevač hranom OŠ „Milena Pavlović Barili“ je već skoro dve godine restoran „Zlatna varoš“, a danas ističe ugovor s tim ugostiteljskim objektom.- Od sutra počinjemo saradnju s novim dobavljačem, ali ne verujem da je neko zbog toga poslao zatrovanu hranu u školu. Stručnjaci iz Gradskog zavoda za javno zdravlje uzeli su uzorke hrane iz naše škole i odneli ih na analizu. Nadamo se da se ovako nešto nikada više neće ponoviti - kaže Jasmina Vulović.A. S. B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track