Kradljivci auto guma najviše operišu na Novom Beogradu!

Najmanje krađa u centru grada

Kradljivci auto guma najviše operišu na Novom Beogradu!

Beograd -
Pored guma, lopovi iz automobila kradu akumulatore, gorivo, uređaj za navigaciju, ali i CD plejere, alat, komplete prve pomoći, kaže šef Odseka za suzbijanje krađe Borislav Kovačević

BEOGRAD - Vreme zamene letnjih guma zimskima idealan je period za lopove, pa su tako samo na Ceraku u roku od tri dana prošle nedelje nestala sva četiri točka na dva automobila. U policiji ističu da ubedljivo najviše krađa na automobilima ima na Novom Beogradu, a najmanje u centru grada.

Najpre su kradljivci u noći između 10. i 11. novembra skinuli gume sa “mazde” na parkingu na Cerskom vencu da bi tri dana kasnije, takođe tokom noći, ukrali točkove na “hondi” u Jablaničkoj ulici.

U policijskoj stanici Čukarica tvrde da su gume na automobilima meta organizovanih lopova, ali i zavisnika od droge.

- Parkinzi na Cerskom vencu, u Jablaničkoj i Šavničkoj ulici su nedovoljno osvetljeni i nalaze se u blizini pijace, pa je zato lopovima to idealna lokacija pošto odmah mogu da prodaju plen. Takođe, nedaleko je i Ibarska magistrala koju kradljivci koriste za beg kolima. Zbog toga smo u ovom delu pojačali dežurstva. Nažalost, dogodile su se ove dve krađe, ali smo u poslednjih godinu dana uspeli da znatno smanjimo broj lopovluka. Od kraja avgusta dobili smo još samo dve prijave, i to jednu za krađu gume na “puntu” i drugu za nestanak dva točka na “fijatu” - kaže Goran Mladenović, šef u policijskoj stanici Čukarica.

Mladenović naglašava da su tokom prošle godine uhapsili četvoricu lopova automobilskih guma, ali da nijedan od njih još nije kažnjen.

- Svaki od njih je ukrao više od deset guma tokom prošle godine, pa smo podneli krivične prijave protiv njih. Nažalost, taj sudski proces ide redovnim putem i još traje. Inače, za takvo delo predviđena je kazna od tri do pet godina zatvora - objašnjava Mladenović.

Automobilske gume najčešće nestaju na Novom Beogradu, kako kaže šef Odseka za suzbijanje krađe Borislav Kovačević.

- Blokovi su najproblematičniji zbog toga što su parkinzi ušuškani, pa samim tim pogodni za krađu. Slična situacija je i na Paliluli, Voždovcu i u Rakovici, dok najmanje krađa ima na Vračaru i Starom gradu, ali i u Zemunu gde postoji veliki broj privatnih kuća. Pored guma, lopovi iz automobila kradu akumulatore, gorivo, uređaj za navigaciju, ali i CD plejere, alat, komplete prve pomoći - ističe Kovačević.

Sigurnosni šrafovi štite gume

Jedini način da vlasnici automobila zaštite gume od lopova jeste da stave sigurnosne šrafove.

“Reč je o kompletu četiri specijalna šrafa koji se ubacuju u rupe pod različitim uglovima, i to samo sa specijalnim adapterom. Taj adapter se može kupiti jedino u sklopu istog kompleta šrafova”, kaže Kovačević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track