Bačević: Nisam Mihajlovićkin ministar izdajnik!
Foto: Nebojša Mandić

Ne prepoznaje se

Bačević: Nisam Mihajlovićkin ministar izdajnik!

Politika -
Odbacio mogućnost da je ministarka energetike mislila na njega kad je rekla da neko u Vladi radi protiv interesa Srbije

BEOGRAD - Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja prof. dr Milan Bačević odbacio je danas mogućnost da je ministarka energetike Zorana Mihajlović mislila na njega kad je rekla da neko u Vladi radi protiv interesa Srbije.

"Sebe ne prepoznajem u toj izjavi, ne želim da je komentarišem", rekao je Bačević dodajući da su pojediniji mediji preneli spekulacije koje nisu tačne.

Ministarka Mihajlović "može da objasni na koga je mislila, ali siguran sam da to nisam ja", rekao je on i dodao da mu se čini "kao da postoji zla namera pojedinaca" da se stvori razdor između dva ministra koji dobro sarađuju u vladi i iz iste su stranke.Upitan šta misli o komentarima da se u vladi, nakon početka gradnja gasovoda "Južni tok" u Srbiji, dešava podela na "prorusku i prozapadnu stranu", on je odgovorio da je "cela vlada na istom zadatku".

Podsećajući da je "Srbija deo Evrope i vodi vrlo teške i mučne razgovore" vezane za pristupanje EU, on je dodao da se "u isto vreme vodi vrlo živa politika sa državama istočne hemisfre", pre svega sa Rusijom i Kinom, ali i ostalim zemljama grupe BRIKS. To što se neko "sticajem okolnosti i posla više nalazi na istoku ili na zapadu ne znači da je prozapadni ili proistočni ministar", rekao je Bačević.

On je dodao da su se oko projekta Južni tok "lomila koplja u poslednjoj deceniji", jer je dugo favorizovan gasovod Nabuko, isticući da je on bio pristalica Južnog toka i da je to možda razlog što je "bio satanizovan kod dela novina i novinara".

Na pitanje da li će ovaj projekat imati za posledicu i "veću mogućnost uplitanja Rusije" ne samo u ekonomiji, već i u politici, Bačević je rekao da "nema ni jednog velikog projekta bez političkog upliva".Ocenjujući da u tome nema ničeg negativnog, on je kao slične primere naveo i italijanski Fijat u Kragujevcu i slovenačko Gorenje u Zaječaru.

Bačević je istakao da će Srbija, preko projekta Južni tok, obezbediti energetsku stabilnost na dugi rok i "sjajne finansijske rezultate za naš budžet", i dodao da se zbog toga sad razrađuje ideja da se gasovod okrene i prema jugu - prema Makedoniji, sa jednim krakom prema Kosovu i Metohiji. Možda to smeta nekome ko je zagovornik neke druge gasne ideje, rekao je ministar, ističući da ne misli ni na koga iz vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track