BESPLATNO: Lečenje pomoću konja u Bojčinskoj šumi
Foto: Rojters

Od 2. do 7. decembra

BESPLATNO: Lečenje pomoću konja u Bojčinskoj šumi

Beograd -
Hipoterapija je poseban oblik fizioterapije na neurofizioškoj osnovi koji izvodi posebno obučen tim

BEOGRAD - U Bojčinskoj šumi, nadomak Beograda, od danas do 7. decembra biće organizovana besplatna hipoterapija, terapija pomoću konja namenjena osobama sa invaliditetom.

Dane besplatne hipoterapije organizuju udruženje za hipoterapiju "Guliver" i Konjički klub Bojčin povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom od 2. do 7. decembra u periodu od 10 do 14 sati. Na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, u utorak, 3. decembra, od 10 sati, svi zainteresovani će moći da pogledaju izvođenje hipoterapije i uživaju u prelepom ambijentu Bojčinske šume kroz vožnju na konjskim zapregama.

Za ovaj događaj kao i za terapije i konsultacije, koje prethodno treba zakazati, zainteresovani se mogu najaviti na broj telefona 065/ 2676 725.

Hipoterapija je poseban oblik fizioterapije na neurofizioškoj osnovi koji izvodi posebno obučen tim u čijem su stalnom sastavu fizioterapeut sa dodatnim obrazovanjem - hipoterapeut, stručnjak iz konjičkog sporta, konj i pacijent.

Osnov za postizanje rezultata u hipoterapiji je kretanje konjskih leđa u frekvenciji od 90 do 110 impulsa u minuti (što je jednako broju impulsa pri ljudskom hodu) koje se pri pravilnom položaju jahača prenosi od leđa na trup, posredno na celo telo, trodimenzionalno kretanje trupa kroz sve tri ravne i telesna temperatura konja koja uz ritmične pokrete utiče na tonus.

Najvažniji efekti hipoterapije su pozitivne promene mišićnog tonusa i izgradnja centralnog mišićnog tonusa, prekidanje patoloških (nepravilnih) obrazaca kretanja, pozitivan uticaj na ravnotežu, pozitivan uticaj na mišićnu snagu i izdržljivost, pozitivan odnos koji nastaje između pacijenta i konja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja