ŠIRI SE KOP KOLUBARE: Preseljeno groblje u Vreocima
Foto: KURIR

Novo nalazište

ŠIRI SE KOP KOLUBARE: Preseljeno groblje u Vreocima

Beograd -
Nakon mnogo problema koje su obeležile početak procesa preseljavanja groblja u Vreocima i odbijanja meštana da taj proces počne, od 2011. do 2013. godine, izmešteno je 4.500 grobnih mesta

BEOGRAD - Na groblju "Lazarevac 2", Crne Međe danas su otkrivena spomen obeležja i održan pomen za izmeštene posmrtne ostatke sa vreočkog groblja, koje je preseljeno za potrebe proširenja površinskih kopova Rudarskog basena "Kolubara”, saopšteno je iz tog preduzeća.

Otkriven je i osveštan spomenik podignut u pomen svim neznanim pokojnicima sa groblja u Vreocima i zvanično je otvorena Spomen kapela.

Iz nadležnog Arhiva grada Beograda, stručne službe RB „Kolubara” uzete su knjige rođenih, venčanih i umrlih sa teritorije sela Vreoci u periodu od 1837. do 1904. godine.

Ovi podaci bili su izuzetno važni pri evidentiranju posmtrnih ostataka za preseljavanje. Fotokopije su vraćene crkvi, a na ovaj način biće očuvano sećanje na identitet sela Vreoci koje će biti raseljeno, navodi se u saopštenju.

Direktor RB "Kolubara” Milorad Grčić, u prisustvu svojih saradnika, sveštenstva crkve iz Vreoca, predstavnika GO Lazarevac i MZ Vreoci, uručio je stare crkveno-matične knjige (pomenute fotokopije), svešteniku vreočke crkve posvećene Pokrovu Svete Bogorodice.

Tom prilikom, Milorad Grčić, rekao je da je poštovanje istorije i predaka jedini put kojim Srbi mogu da idu u budućnost i istakao da se današnjim simboličnim uručivanjem matičnih knjiga, crkvi vraćaju svedočanstva za naredne vekove i generacije, navodi se u saopštenju.

Rudarski basen "Kolubara" kompletno je finansirao izgradnju novog lazarevačkog groblja, u dogovoru sa lokalnim vlastima i građanima, radi iseljenja vreočkog groblja, u cilju proširenja površinskog kopa Polje "D”.

Nakon mnogo problema koje su obeležile početak procesa preseljavanja groblja u Vreocima i odbijanja meštana da taj proces počne, od 2011. do 2013. godine, izmešteno je 4.500 grobnih mesta.

Grobovi su premešteni u skladu sa željama potomaka i staralaca u najvećem broju na novo groblje ali i na druga groblja širom Srbije.

U maju ove godine, počelo je iskopavanje uglja na području nekadašnjeg groblja.

Procenjeno je da se na ovom području nalazi oko 55 miliona tona lignita, koje su garant sigurnosti i stabilnosti proizvodnje uglja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja