SINIŠA MALI: Kreditom Emirata gradiće se sistem za navodnjavanje!
Foto: Zorana Jevtić

Dobra vest za tri beogradske opštine

SINIŠA MALI: Kreditom Emirata gradiće se sistem za navodnjavanje!

Beograd -
Mali je najavio da će radovi početi čim kredit i UAE bude aktivan. Planirano je, kako kaže, da se pokrije 28.000 hektara, a iznos investicije koja će biti pokrivena iz kredita je 759 miliona dinara

BEOGRAD - Predsednik privremenog organa Beograda Siniša Mali izjavio je danas da će od 100 miliona evra iz kredita Ujedinjnih Arapskih Emirata deo biti utrošen u obnovu i izgradnju novih sistema za navodnjavanje i kanalizacionih mreža u tri opštine - Obrenovac, Surčin i Palilula.

Mali je najavio da će radovi početi čim kredit i UAE bude aktivan. Planirano je, kako kaže, da se pokrije 28.000 hektara, a iznos investicije koja će biti pokrivena iz kredita je 759 miliona dinara.

"Projekti će doprineti boljim prinosima, rodu i boljim proizvodima na teritoriji Beograda. Sledi nam još jedna tranša od 100 miliona, a kad to dobijemo, naći ćemo način i projekte da što bolje utrošimo taj novac", rekao je Mali novinarima u gradskoj Skupštini .

On je precizirao da od UAE može da se računa na dva kredita. Jedan u dve tranše od po 100 miliona evra za sistem za navodnjavanje i drugi u istom iznosu i u dve tranše za kupovinu i obnovu mehanizacije.

"Poljoprivredni proizvođači će verovatno do tog kredita moći da dođu preko konkursa koji će raspisati nadležno ministarstvo. Kredit će dobiti po povoljnim kamatama i uz grejs period", naveo je Mali.

Sekretar gradskog Sekretarijata za poljoprivredu Ivan Sočo, podsetio je da Srbija pod sistemom za navodnjavanje sada ima svega oko jedan odsto poljoprvrednog zemljišta, a da će, nakon završetka ovog projekta imati oko 13 odsto.

Sočo je podsetio na sistem za navodnjavanje Grocke o kojem se mnogo pričalo, i naveo da je ipak tih 200 hektara poljoprivrednog zemljišta pod sistemom navodnjavanja napravljeno bez dozvole i papira.

"Svaki od ova tri projekta pojedinačno je 10 puta veći nego prva faza koja nije završena u Grockoj. Sva tri sistema zajedno će koštati kao 30 odsto sistema u Grockoj. To govori o racionalnom poslovanju i o konceptu koji vodi privremeni organ i konceptu koji je nekada ovaj grad forsirao", poručio je Sočo.

On je objasnio da realizacija projekta može krenuti brzo čim se tehničke stvari vezano za kredit reše. Za revitalizaciju kanalske mreže, kako kaže, ne treba duže od dva do četiri meseca kada se uđe u posao. Za izgradnju crpne stanice ""Dunavac"", dodaje on, potrebno je više vremena - dve građevinske sezone.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track