MINISTAR ODBRANE GAŠIĆ: Nema opasnosti od zaraza i infekcija u Obrenovcu!
Foto: Tanjug

Otklanjanje posledica poplava

MINISTAR ODBRANE GAŠIĆ: Nema opasnosti od zaraza i infekcija u Obrenovcu!

Beograd -
Apsolutno je sve po kontrolom i upravo ono što smo uradili od 4. juna do danas je rezultiralo time da nemamo opasnost od bilo kakvih zaraza i infekcija"", rekao je Gašić, kojeg je vlada imenovala za koordinatora aktivnosti na otklanjanju posledica poplava i pružanju pomoći građanima u Obenovcu

OBRENOVAC - Epidemiološka situacija u Obrenovcu je pod kontrolom i nema opasnosti od bilo kakvih zaraza i infekcija, izjavio je danas ministar odbrane Bratislav Gašić.

"Apsolutno je sve po kontrolom i upravo ono što smo uradili od 4. juna do danas je rezultiralo time da nemamo opasnost od bilo kakvih zaraza i infekcija"", rekao je Gašić, kojeg je vlada imenovala za koordinatora aktivnosti na otklanjanju posledica poplava i pružanju pomoći građanima u Obenovcu.

On je novinarima, nakon sastanka kriznog štaba u Obrenovcu, rekao da se ubrzano radi i i da je 90 odsto situacija sanirana i dovedena do normale, dodajući da je za četiri dana izneto 8.500 tona kabastog otpada i dodatnih 4.000 na dve deponije sa kojih se smeće vozi za Vinču.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku 90 odsto Obrenovca ima struju, a 100 odsto tehničku vodu.

"Svi sem viših spratova imaju tehničku vodu zbog toga što su se pumpe pokvarile. Dat je nalog da se što pre nabave da bi građani i na višim spratovima dobili vodu"", rekao je Gašić.

On je istakao i da kanalizacija funkcioniše u celom Obrenovcu i da su sve centralne ulice oprane, dezinfikovane i sređene.

Prema njegovim rečima, problem je i što mnogi građani tek sada iznose stvari iz svojih poplavljenih kuća.

"Kanalizacija radi. Uradili smo "baj pas" da može da funkcioniše, a danas su krenuli radovi na vraćanju kanalizacije u prvobitno stanje", rekao je Gašić dodajući da će u narednih šest dana to biti urađeno.On je pojasnio i da se u delovima gde je to potrebno koriste cisterne

.Navodeći da se cisterne za fekalnu kanalizaciju vraćaju i po više od 20 puta kako bi se izvukla voda, on je objasnio da je takva konfiguracija terena da je nemoguće propustiti da ona prođe.Međutim, on je istakao da tu nije kraj i da ostaje jednako težak deo, a to je obezbeđivanje nameštaja, parketa, podova.

Gašić je apelovao na građane Obrenovca da ne skidaju malter i štokove dodajući da će svakome ispred kuće biti dovežen metalni kontejner kako bi grad mogao da funkcioniše.

"Naravno potrebno je da se vrati život u prodavnice"", rekao je Gašić dodajući da se pored kasarne za smeštaj građana koji nemaju gde da se vrate pripremaju i sređuju radničke barake.On je naveo da veruje da će te barake već sutra biti osposobljene za prijem oko 100 građana, dodajući da će u kasarni biti smešteno oko 420 građana koji imaju dobre uslove.Navodeći da je stabilizovana situacija sa dostavom hrane i da nema više redova, on je istakao da se sve što stigne istog trenutka distribuira.Gašić je istakao i da je u Obrenovcu 1.000 pripadnika vojske, koji ostaju sve dok ne privedu kraju zadatak, a to je normalizacija života.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track