BESPRAVNA GRADNJA: Grad Beograd odlučan da se ovaj problem reši!
Foto: Kurir

Najavljena koordinacija

BESPRAVNA GRADNJA: Grad Beograd odlučan da se ovaj problem reši!

Beograd -
Na sastanku predstavnika Grada i Višeg javnog tužilaštva dogovorena je tesna saradnja u rešavanju slučajeva nelegalne gradnje kako bi bili obezbeđeni kvalitetni dokazi, a nelegalni graditelji odgovarali pred zakonom

BEOGRAD - Grad Beograd je odlučan u rešavanju problema bespravne gradnje i sa nadležnim tužilaštvom će koordinirano sarađivati u vezi sa sankcionisanjem te pojave, zaključak je današnjeg sastanka predstavnika Grada i Višeg javnog tužilaštva.

Predstavnici Tužilaštva su na sastanku obavešteni o rezultatima akcije koju Grad sprovodi sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i gradskim opštinama, a u okviru koje je izvršen popis aktivnih gradilišta u gradu, njihovo fotografisanje i utvrđeno činjenično stanje u smislu da li postoji građevinska dozvola ili delovi objekta koji su izgrađeni nelegalno.

Na sastanku je bilo reči i o gradilištima gde ne može da se utvrdi ko je investitor, kao i o slučajevima kada nelegalni graditelji sami uklanjanju zaštitnu traku inspekcije kojom im je zabranjena dalja gradnja, saopštila je gradska uprava.

Dogovoreno je da Grad, nadležna tužilaštva i MUP imaju tesnu saradnju kako bi se obezbedili kvalitetni dokazi u tim slučajevima, a nelegalni graditelji odgovarali pred zakonom.

Na sastanku je bilo reči i o uključenju nadležnih tužilaštava u kontrolu procesa legalizacije, koja se sprovodi u Sekretarijatu za legalizaciju.

Delegaciju grada predvodio je gradski menadžer Goran Vesić, a činili su je gradski javni pravobranilac Katarina Žeželj i sekretari za inspekcijske poslove i za legalizaciju, Zagorka Panić i Nemanja Stajić, dok je Više javno tužilaštvo predstavljao viši javni tužilac Tomislav Kilibarda.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici osnovnih javnih tužilaštava.

Gradska seketarka za inspekcijske poslove je posle sastanka izrazila zadovoljstvo što će nadležna tužilaštva biti direktnije uključena u proces kontrole bespravne gradnje.

"Zajednička akcija kontrole aktivnih gradilišta koju sprovodimo sa nadležnim Ministarstvom i opštinama završava se sledeće nedelje i već mogu da kažem da smo pronašli više desetina objekata na kojima nije poznat investitor, kao i mnoge na kojima je jedan deo izgrađen bez građevinske dozvole", rekla je Panić.

Prema njenim rečima, saradnjom sa Tužilaštvom efikasnije će biti sankcionisani ljudi koji ne poštuju zakon, ne plaćaju dažbine državi i "tako kradu od svih građana".

"Naš cilj je da se u Beogradu lako i brzo dobija građevinska dozvola, a novi zakon o planiranju i izgradnji će omogućiti da se ona dobije za 28 dana", rekla je Panić i dodala da se neće tolerisati da bilo ko nelegalno gradi i za takvo delo će krivično odgovarati, jer će se samo tako uvesti red u Beograd.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track