VIDEO PROTEST STUDENATA: Propao dogovor akademaca i ministarstva prosvete!
Foto: Dado đilas

U sledeći ponedeljak novo okupljanje

VIDEO PROTEST STUDENATA: Propao dogovor akademaca i ministarstva prosvete!

Beograd -
Ispred zgrade Ministarstva prosvete okupilo se više od 3.000 studenata FON -a, FPN kojima su se pridružili studenti Filološkog i Filozofskog fakulteta koji traže ispunjenje zahteva
1 / 6 Foto: Dado đilas

BEOGRAD - Okupljanja studenata pred veliki protest ispred Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici već su počela: studenti okupljeni ispred FON-a i FPN-a blokirali su Bulevar oslobođenja u pravcu ka Autokomandi, centralne gradske ulice su takođe blokirane studentima koji se kreću prema Slaviji.

13.54 - Predstavnici studenata i Ministarstva prosvete nisu postigli dogovor o studentskim zahtevima, a akademci najavljuju novi protest za ponedeljak 13. oktobar, ukoliko u međuvremenu dogovor ne bude postignut sa resornim ministrom Srđanom Verbićem. Studenti bi sa Verbićemom trebalo da razgovaraju u četvrtak, rekao je novinarima predsednik SKONUS-a Danilo Jeremić nakon razgovora u Ministarstvu prosvete.On je naveo da je tokom razgovora svako ostao na svojim pozicijama.Posebni savetnik ministra Milovan Šuvakov je rekao da je za Ministarstvo nerazumljivo zašto studenti sada protestuju, mesec dana nakon usvajanja zakona, te da su vrata tog resora i dalje otvorena za sve predloge.

12.49 - Ispred zgrade Ministarstva prosvete okupilo se više od 3.000 studenata FON -a, FPN kojima su se pridružili studenti Filološkog i Filozofskog fakulteta, koji su preko Trega republike, Terazija, Kralja Milana i Slavije stigli do Nemanjine ulice. Studenti traže ispunjenje zahteva i razgovor sa predstavnicima ministarstva. Predsednik Studentske konferencije Univerziteta Srbije (SKONUS) Danilo Jeremić predao je zahteve studenata i čeka odgovor ministarstva prosvete.

Okupljeni studenti rekli su reporteru Kurira da ukoliko ministarstvo ne usvoji njihov zahtev najavili su za naredni ponedeljak masvoniji protest kome će se pridružiti svi univerziteti iz Srbije.

12.27 - Studenti dva beogradska državna univerziteta protestuju ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Nemanjinoj ulici, nezadovoljni izmenama Zakona o visokom obrazovanju, usvojenim početkom septembra.

Studentima ne odgovara manji broj predviđenih rokova, traže budžetsko finansiranje apsolventskog staža, a organizator protesta je Studentska konferencija univerziteta Srbije, krovna organizacija studenata, studentski parlamenti Univerziteta u Beogradu i Univerziteta umetnosti.

Studenti očekuju da budu pozvani na razgovor sa predstavnicima Ministarstva prosvete.Saobraćaj u Nemanjinoj ulici, od Slavije do Resavske ulice, potpuno je zaustavljen.

Kako javljaju putnici iz autobusa GSP, saobraćaj je bio zaustavljen petnaestak minuta, a u ovim trenucima automobili i autobusi su lagano krenuli ka Autokomandi. Haos ipak i dalje traje, jer autobusi idu iza kolone studenata i praktično "mile" Bulevarom. S obzirom da ni tramvaji ne saobraćaju duž Vojvode Stepe, Voždovac je praktično odsečen od Beograda. Kako saznajemo, i policija preusmerava vozače od ove krizne deonice puta.

Studenti Fakulteta političkih nauka podržavaju proteste. Studenti idu gradom noseći transparente sa natpisom "Zašto uvek mi" i "1 ispit cela školarina". Saobraćaj u centru grada je skoro u potpunosti blokiran.

Saobraćaj je u celom gradu jako otežan. U Bulevaru kralja Aleksandra automobili se jedva kreću zbog studenata koji se okupljaju oko Pravnog i Mašinskog fakulteta. Vasina ulica je zatvorena za saobraćaj, kao i pravac od Makedonske prema Trgu republike. Studenti se kreću u pravcu Slavije i blokiraju centar grada, rekao je dispečer "Žutog taksija".

POGLEDAJTE VIDEO ADRIA MEDIA TV

http://www.youtube.com/watch?v=kw-oYbOWBiE

http://www.youtube.com/watch?v=15uDF4DlIMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track