FASADA PALA UČENIKU NA GLAVU: Vesić obišao teško povređenog dečaka (15)
Foto: Dragan Kadić

Uspešno operisan

FASADA PALA UČENIKU NA GLAVU: Vesić obišao teško povređenog dečaka (15)

Beograd -
Dečak je uspešno operisan, a Vesić je nakon obilaska rekao da je u ovom trenutku najvažnije da se povređeni dečak oporavi i da će grad učiniti sve što je neophodno da njegovo lečenje i opravak proteknu na najbolji mogući način

BEOGRAD - Gradski menadžer Goran Vesić i direktor JKP "Javno stambeno" Beograd Nikola Kovačević posetili su danas u Urgentnom centru učenika prvog razreda srednje Trgovačke škole P. G. koji je uspešno operisan pošto mu je pao deo fasade u Makedonskoj ulici na glavu i razgovarali sa roditeljima dečaka.

Policija je izvršila uviđaj, a gradski građevinski inspektori će utvrditi koji su sve radovi rađeni na toj zgradi i da li imaju veze sa padom dela fasade, rekao je Vesić.

On je razgovarao sa direktorom Urgentnog centra Miljkom Ristićem i ekipom lekara o zdravstvenom stanju povređenog deteta, zahvalivši im na svemu što su učinili za povređeno dete.

Predstavnici grada Beograda su razgovarali i sa roditeljima povređenog dečaka, kome je sinoć oko 20 sati na glavu pao deo fasade sa zgrade u Makedonskoj 33.

Dečak je uspešno operisan, a Vesić je nakon obilaska rekao da je u ovom trenutku najvažnije da se povređeni dečak oporavi i da će grad učiniti sve što je neophodno da njegovo lečenje i opravak proteknu na najbolji mogući način.

Vesić je rekao da ovaj slučaj pokazuje da je "Grad bio u pravu kada je pre nekoliko meseci zajedno sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pokrenuo proceduru izmena Zakona o stanovanju, između ostalog, zbog problema fasada".

"Zakonski propisi su takvi da su fasade vlasništvo vlasnika stanova u zgradi dakle privatna imovina. Državna revizija je više puta u prošlosti stavljala primedbu gradu kada smo ulagali neka sredstva za obnovu fasada uz upozorenje da budžetska sredstva ne mogu da se troše na privatnu imovinu", kazao je Vesić, a saopštila je Služba za informisanje Grada Beograda.

On je podsetio da je većina fasada u Beogradu oronula, a grad prema sadašnjim propisima ne može ni da pokrene programe koji predviđaju da delimično Grad uloži sredstva, a delimično stanari i da se ta investicija isplaćuje godinama kroz Infostan.

"Neke opštine koje to rade direktno krše zakon", upozorio je Vesić i dodao da se Grad u predlogu izmena zakona posebno bavio fasadama pod zaštitom države kako bi se obezbedio pravni osnov da ih održava jer su spomenici kulture.Takva situacija nije normalna i zato je u dogovoru sa nadležnim ministarstvom pokrenut proces izmene zakona koji bi omogućio da lokalna samouprava može da interveniše, zajedno sa stanarima, u slučajevima kada fasade zbog oronulosti predstavljaju opasnost za bezbednost, naveo je gradski menadžer.

"Slične izmene smo predložili i za liftove kao i krovove", rekao je Vesić i dodao da više od 12.000 zgrada u Beogradu niko ne održava i da će izmenama zakona i taj problem biti rešen.

Direktor JP "Javno stambeno" Kovačević je rekao da osnovno održavanje zgrade u Makedonskoj 33 obavlja JKP "Javno stambeno”.

"Naše održavanje se odnosi samo na osnovno održavanje zgrade, ali ne i na fasade jer su prema zakonu vlasnici fasade vlasnici stanova. Stanari ove zgrade nikada nisu prijavili da postoji problem sa fasadom", kazao je Kovačević.

On je dodao da je, kao direktor JKP "Javno stambeno” naložio da od danas inženjerske ekipe te kompanije obiđu fasade i naprave analizu stanja svake od njih kako bi znali da li su neke od njih opasne za bezbednost građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track