VESIĆ: S Moskvom konkretnija saradnja o saobraćaju
Foto: Dragana Udovičić

Poseta ruskoj prestonici

VESIĆ: S Moskvom konkretnija saradnja o saobraćaju

Beograd -
Vesić je dodao da su za Beograd iskustva Moskve veoma dragocena, jer je taj grad, iako veći od prestonice Srbije, do pre nekoliko godina imao skoro identične probleme kada je u pitanju nered u saobraćaju

BEOGRAD - Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da će Beograd veoma brzo da konkretizuje saradnju sa Moskvom kada je u pitanju upravljanje saobraćajem.

Vesić, koji se nalazi u delegaciji Beograda koja je u trodnevnoj poseti Moskvi, rekao je da to nije jedini grad u kome su predstavnici Grada Beograda posetili Centar za upravljanje saobraćajem i podsetio da su pre toga bili i u Londonu.

Kako je navedeno u saopštenju Gradske uprave, Vesić je dodao da su za Beograd iskustva Moskve veoma dragocena, jer je taj grad, iako veći od prestonice Srbije, do pre nekoliko godina imao skoro identične probleme kada je u pitanju nered u saobraćaju.

"Do pre nekoliko godina parkiranje je bilo potpuno neuređeno, a danas je Moskva primer mnogim svetskim gradovima kako se rešava taj problem", ocenio je Vesić.

On je naglasio da bi život Beograđana bio mnogo lakši sa dobrim upravljanjem saobraćajem koje podrazumeva semafore koji rade u adaptibilnom sistemu, što znači da se njihov režim rada prilagođava gustini saobraćaja, kao i kontrolu na najvažnijim saobraćajnicama što podrazumeva mogućnost intervencije u režimu saobraćaja ukoliko su gužve velike.

Vesić je kao primer naveo podatak da jedno vozilo u Beogradu izgubi od 30 do 40 minuta tražeći parking u centru grada. On je rekao da su se stručnjaci Sekretarijata za saobraćaj Grada Beograda dogovorili da posete Centar za upravljanje saobraćajem Moskve, kako bi lično razmenili iskustva.

"Namera Beograda je da u narednom periodu modernizujemo naš Centar za upravljanje saobraćajem", naglasio je Vesić.

On je rekao da je delegacija Grada Beograda sinoć sa ministrom u gradskoj vladi Moskve Sergejem Čerjominom razgovarala o konkretnoj saradnji dva grada, što je bila priprema za današnji sastanak sa gradonačelnikom Moskve Sergejem Sobjaninom.

Vesić je najavio da će tokom dana delegacija Grada Beograda posetiti kompaniju "Lukoil”, koja posluje u Srbiji duže od deset godina. "Razgovaraćemo o saradnji Beograda i Lukoila, o pomoći koju grad može da pruži ovoj ruskoj kompaniji da razvije posao u Beogradu i da otvori nova radna mesta.

Takođe, razgovaraćemo i o pomoći koju Lukoil može da pruži Beogradu kao društveno odgovorna kompanija", rekao je Vesić. Kako je istakao ta komapnija je primer koji pokazuje da Grad Beograd ohrabruje strane investitore da dođu u pretonicu Srbije, investiraju i razvijaju svoj posao.

U delegaciji Grada Beograda, koju predvodi gradonačelnik Siniša Mali, osim gradskog menadžera Vesića, su i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, gradski arhitekta Milutin Folić i pomoćnici gradonačelnika Borko Milosavljević i Irena Vujović, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track