EXPO MILANO 2015: Na manifestaciji promovisani Dani Beograda
Foto: Beoinfo

Do 11.jula

EXPO MILANO 2015: Na manifestaciji promovisani Dani Beograda

Beograd -
Tokom Dana Beograda, u okviru prezentacije Turističke organizacije Beograda, posetioci imaju priliku da se upoznaju sa celokupnom turističkom ponudom Beograda i da degustiraju tradicionalne srpske specijalitete

MILANO - Dani Beograda, u okviru ovogodišnjeg „Expo Milano 2015”, na kojem naš glavni grad predstavlja svoje turističke potencijale, traju do 11. jula u paviljonu Republike Srbije.

Svetska izložba u Milanu ove godine ima centralnu temu „Nahranimo planetu. Energija života”.

U periodu od šest meseci grad Milano i ova izložba ugostiće više od 140 zemalja, koje će imati priliku da pokažu najbolja tehnološka rešenja koja direktno doprinose i garantuju zdrav život, sigurnost i rešenje problema odnosa siromaštva i preteranog konzumiranja, a vodeći računa o uspostavljanju ekvilibrijuma i ravnoteže prirodnih resursa planete Zemlje.

– Svetska izložba pruža mogućnost za spoznaju ukusa jedne zemlje, najboljih i najpoznatijih kuhinja sveta, istovremeno otkrivajući najbolje gastronomske tradicije izlagača. Mogućnost da se prezentuju imaju i predstavnici turističko-ugostiteljske privrede, proizvođači drvne industrije, industrije nameštaja, tekstilne industrije (kože i obuće), IT industrije sa fokusom na inovativna i softverska rešenja iz oblasti poljoprivrede, kao i stari zanati – rekla je Tijana Maljković, gradska sekretarka za privredu.

Tokom Dana Beograda, u okviru prezentacije Turističke organizacije Beograda, posetioci imaju priliku da se upoznaju sa celokupnom turističkom ponudom Beograda i da degustiraju tradicionalne srpske specijalitete koje su pripremali kuvari restorana „Lorenco” i „Kakalamba”, čija kuhinja predstavlja spoj dve tradicije – italijanske i srpske.

Kuvari restorana su za tu priliku, na Biomediteranskom trgu, pripremali tradicionalna srpska jela, a posetioci su mogli da probaju i autentična nacionalna i srpska vina. Tokom degustacije specijaliteta, predstavljena je i starogradska i izvorna srpska muzika, u izvođenju Filipa Mijailovića, našeg poznatog harmonikaša. Kompletan program na trgu ispratio je konzul ambasade u Milanu Nebojša Vušurović.

– Video i audio prezentacije održavaju se dva puta dnevno na engleskom i italijanskom jeziku, a obezbeđen je i štampani materijal koji promoviše kulturu, istoriju, sport, gastronomiju, kreativnu industriju i potencijal za investitore – istakla je Tijana Maljković. U Paviljonu Republike Srbije održana je prezentacija turističke ponude grada Beograda, i to hotela, agencija, manifestacija i klubova, na kojoj je bilo 580 posetilaca.

Dan kasnije na Biomediteranskom trgu održana je video-prezentacija klubova „Tranzit” i „Terasa”, a posetioci su imali mogućnost da probaju koktele. Promocija ovih klubova nastavljena je nakon toga i u Paviljonu Republike Srbije, uz prisustvo velikog broja posetilaca.

Tokom trajanja izložbe, Beograd će se promovisati kroz različite oblasti – u septembru u oblasti sporta, gde će se promovisati Evropsko prvenstvo u vaterpolu 2016. godine u Beogradu, a u oktobru u oblasti kulture i filma.

Predviđeno je da se Teslini dani održe u oktobru, kada će se predstaviti lik i delo, kao i naučna i lična zaostavština svetski priznatog naučnika, u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu, istakla je Tijana Maljković.

Svetska izložba u Milanu značajna je za privredu naše zemlje, jer omogućava adekvatnu promociju prirodnih i privrednih resursa, kao i potencijale za rast i razvoj privrede i poljoprivrede. Samim tim otvaraju se veće mogućnosti za plasman domaćih turističkih proizvoda na međunarodno turističko tržište, zaključila je Maljkovićeva.

Zvanična tema nastupa Republike Srbije na Svetskoj izložbi glasi „Okusi hranu. Oseti život”. Nastup naše zemlje treba da na adekvatan način predstavlja prirodne i privredne resurse i potencijale za rast i razvoj, sa naglaskom na poljoprivredu i prehrambenu industriju, naročito organsku proizvodnju, i ujedno da bude oličenje moderne države velikog kulturno-istorijskog nasleđa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja