POSLE 16 GODINA: Spomen-obeležje ispred RTS-a sa simboličnih 16 jedara
Foto: Beoinfo

Milutin Folić o sećanju na poginule u NATO bombardovanju

POSLE 16 GODINA: Spomen-obeležje ispred RTS-a sa simboličnih 16 jedara

Beograd -
Spomen-obeležje će biti povezano i sa spomenikom „Zašto” i urađeno prema rešenju koje je izabrano na konkursu 2013. godine

BEOGRAD - Spomen-obeležje stradalim radnicima RTS-a podrazumevaće da se deo zgrade Radio-televizije Srbije konzervira i da se postavi 16 jedara koja simbolizuju toliko izgubljenih života, rekao je gradski urbanista Milutin Folić u „Beogradskoj hronici”.

"Spomen-obeležje će biti povezano i sa spomenikom „Zašto” i urađeno prema rešenju koje je izabrano na konkursu 2013. godine. Prošle sedmice imali smo sastanak sa rukovodstvom RTS-a i pokrenuli priču koja je jedno vreme stajala zato što je deo teritorije na kojoj treba da se napravi spomen-obeležje republički, a manji deo je gradski. Sada ćemo napraviti protokol u kome će biti definisane obaveze grada i republike, gde će verovatno gradski deo biti pripojen republičkom. Na obe strane postoji dobra volja da se to reši", objasnio je Folić.

On je izrazio nadu da će Beograd i u budućnosti zadržati svoj duh, i naveo da gradska vlast neće dozvoliti da bilo koja investicija loše utiče na grad.

Govoreći o Kalemegdanu, gradski urbanista je kazao da je Beton hala dobar primer kako jedan industrijski objekat može da postane turistička destinacija.

"Smartali smo da je previše invazivno rešenje koje je dobijeno na konkursu za povezivanje Kalemgdana i Beton hale i vratili smo se na rešenje postavljanja pasarele koja povezuje Kalemegdan sa tim delom Savskog šetališta. Trenutno smo u proceduri pronalaženja administrativnog puta kako da se to reši. Za Kalemegdan ima još nekoliko stvari koje treba da se urade, male i velike stepenice koje su u prilično lošem stanju, plato ispod spomenika Pobedniku, čija je sanacija predviđena za ovu godinu, kao i osvetljavanje delova Kalemegdana koji nisu osvetljeni", naglasio je Folić.

Prema njegovim rečima, jedan od potprojekata projekta „IME – Identitet, Mobilnost, Ekologija” jeste ulična umetnost, gde spadaju i murali. Grad Beograd je pokrenuo nekoliko akcija u vezi sa pitanjem murala, tako je za tu namenu obezbedio korpe koje su u tom poslu neophodne, naveo je gradski urbanista.

Prarite KURIR i na VAJBERU

(Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track