(MAPA) NOVE ZONE: Od danas novi tarifni sistem u gradskom prevozu u Beogradu
Foto: Beoinfo

Izmene

(MAPA) NOVE ZONE: Od danas novi tarifni sistem u gradskom prevozu u Beogradu

Beograd -
Na ovaj način građanima se omogućava da istom kartom koriste i linije Laste i linije GSP-a, bez doplate.

BEOGRAD - Od danas je na snazi novi tarifni sistem u javnom gradskom prevozu kojim se, umesto dva nezavisna tarifna sistema, ITS 1 i ITS 2, uvodi jedinstveni integrisani tarifni sistem sa četiri tarifne zone, saopšteno je iz Direkcije za javni prevoz.

Na ovaj način građanima se omogućava da istom kartom koriste i linije „Laste” i linije GSP-a, bez doplate. Novina je, takođe, da vremenska karta važi na celoj teritoriji grada, a trenutno važi samo u ITS 1, i uvode se i dnevne karte za sve četiri zone. Zone 1 i 2 podrazumevaju sadašnji ITS 1 odnosno gradsku zonu, zona 3 obuhvata Sopot, Barajevo i deo Grocke, a zona 4 Mladenovac i Lazarevac. Ove zone biće obeležene različitim bojama kao što je to u „Parking servisu”, a nove table sa informacijama biće postavljene na svim stajalištima.

Na celoj teritoriji grada uvodi se i vremenska karta, koja je do sada bila samo u zoni ITS 1. Uvode se i dnevne karte za četiri zone, a do sada su važile samo u zoni ITS 1.

Od 1. oktobra građani će dnevne karte moći da kupe samo na kiosku kao nepersonalizovane papirne smart-kartice i period važenja karte počinje momentom kupovine. Dnevna karta se ranije mogla kupiti i u vozilu preko validatora nepersonalizovanom plastičnom smart-karticom, s tim što prilikom kupovine u vozilu važenje karte počinje da teče od momenta prve validacije.

Od 25. do 30 septembra građani neće moći da kupe dnevne karte na kiosku zbog instalacije novog softvera, ali će biti moguća kupovina dnevnih karata u vozilu preko validatora, po starim cenama, zaključno sa 30. septembrom.

Počela je zamena tabli na stajalištima, gde će svaka zona biti obeležena posebnom bojom, a do kraja oktobra će biti postavljene table na svim stajalištima u zoni 1 i 2, kao i na glavnim pravcima ka prigradskim naseljima (Obrenovac, Lazarevac, Mladenovac, Sopot).

Putnici će međutim u vozilu preko validatora dobiti informaciju o zoni u kojoj se nalaze, s obzirom na to da će se boja na validatoru menjati u zavisnosti od zone i to: 1. zona – crvena, 2. zona – narandžasta, 3. zona – zelena i 4. zona – plava.

(Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track