VESIĆ: Izmenom statuta Beograd će postati funkcionalnii grad
Foto: Zorana Jevtic

Zakon o glavnom gradu

VESIĆ: Izmenom statuta Beograd će postati funkcionalnii grad

Beograd -
Vesić je to rekao obrazlažući produženje roka za izradu Nacrta Statuta grada, koji je produžen za još tri meseca. On je, u tom kontekstu, najavio izmene više zakona - o lokalnoj samoupravi, o šumarstu, o kulturi, o stanovanju, o javnoj svojini, o komunalnoj svojini…

BEOGRAD - Za promenu Statuta Grada neophodno je izmeniti niz zakona, među kojima Zakon o glavnom gradu, kako bi izmene tog akta bile suštinske, a ne kozmetičke, a grad funkcionalniji, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

Vesić je to rekao obrazlažući produženje roka za izradu Nacrta Statuta grada, koji je produžen za još tri meseca. On je, u tom kontekstu, najavio izmene više zakona - o lokalnoj samoupravi, o šumarstu, o kulturi, o stanovanju, o javnoj svojini, o komunalnoj svojini… .

Ako želimo suštinski da menjamo Statut i da decentralizujemo grad, to nije moguće u postojećem zakonskom okviru.

Decentralizacija grada nije fraza”, rekao je Vesić. On je naveo da će, u skladu sa izmenama Zakona o gradu, Beograd biti podeljen u dve zone - gradsku i prigradsku, odnosno imaće deset gradskih i sedam prigradskih opština. “Želimo da Beograd dobije više nadležnosti, samim tim i više prava i novca”, rekao je Vesić, koji je objavio da je cilj da gradske opštine budu definisane u resornim zakonima, što sada nije slučaj, pa trenutno gradske opštine nisu prepoznate kao jedinice lokalne samouprave.

On je dodao i da će prigradske opštine imati veća ovlašćenja od gradskih, što je osnovna namera promene Statuta. “To ne znači da gradske opštine neće imati veća ovlašćenja”, napomenuo je Vesić.

Kako je objasnio, skoro četvrtina zgrada u Beogradu nema skupštinu stanara, pa o tim zgradama niko ne vodi računa, urušavaju se fasade, a grad nema nadležnosti da reaguje. “Izmenama Zakona o stanovanju, gradu će biti omoućeno da ulaže novac u obnovu fasada, liftova, krovova…”, objasnio je Vesić.

Izmene Zakona o javnoj svojini, omogući će Gradu da naplaćuje takse za splavove, što je od 2010. godine bilo u nadležnosti republike, dodao je Vesić. On je istakao da će biti smanjen i broj odbornika u gradskom parlmentu i skupštinama opština, u skladu sa promenama broja poslanika u Skupštini Srbije.

"Uredićemo grad na potpuno drugi način, prvi put za deset godina se dešava da Beograd nešto dobija, a ne da mu se samo uzima”, rekao je Vesić navodeći da će grad dobiti veća ovlašćenja koja i zaslužuje. Odbornik DS Danilo Bašić rekao je da ne veruje da će se nešto suštinski promeniti za tri meseca, odnosno da ne veruju da nabrojani zakoni mogu da budu promenjeni u tom roku.

Njegov stranački kolega Zoran Alimpić rekao je da mu nije jasno zašto se Vesić bavi pitanjem Statuta, umesto svojim poslom.

“Vesić bi trebalo da objasni zašto je produžen rok za uređenje Cvetnog trga, koji je bio 10. oktobra, a tamo i dalje stoji rupa”, smatra Alimpić i dodaje da nisu iskrene namere gradske vlasti da sprovede decentralizaciju. On smatra i da će gradonačelnik Siniša Mali vrlo brzo podneti ostavku zbog dešavanja prethodnih dana, te da je krajnje vreme za gradske izbore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track