BEOGRAD: Grad dnevno izdvaja 10.000 obroka za korisnike narodnih kuhinja
Foto: Beoinfo

Izdvojeno 60 miliona dinara

BEOGRAD: Grad dnevno izdvaja 10.000 obroka za korisnike narodnih kuhinja

Beograd -
Grad Beograd mesečno izdvoji oko 60 miliona dinara za obroke korisnika narodnih kuhinja, a dnevno se pripremi oko 10.000 porcija, od toga samo na teritoriji Čukarice oko 1.000 obroka, rekla je danas gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, prilikom obilaska punkta Narodne kuhinje na Čukarici.

"Svakog dana na terenu pokazujemo koliko možemo da uradimo da poboljšamo kvalitet usluga prema našim sugrađanima", rekla je Stanisavljević, koja je zajedno sa predsednikom opštine Čukarica Srđanom Kolarićem obišla jedan od devet rekonstruisanih punktova tokom ove godine.

Beograd je po sumi izdvojenih sredstava jedinstven, jer treba imati na umu da je nekima to jedini obrok tokom dana, istakla je Stanisavljević i izrazila zahvalnost opštini na odgovornosti prema socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, saopštio je Beoinfo.

Ona je podsetila da se ovo pravo ostvaruje na osnovu rešenja Centra za socijalni rad, prema Odluci o pravima i uslugama socijalne zaštite Grada Beograda, odnosno oni koji ostvare pravo na novčanu socijalnu pomoć mogu aplicirati i za besplatan obrok, jer to i jesu najugroženiji sugrađani, uključujući i stara i iznemogla lica o kojima nema ko da vodi računa.

"Proaktivnom politikom i u saradnji sa beogradskim opštinama uspevamo da održimo kvalitet ove usluge. Takođe, važno je napomenuti i saradnju sa Gradskim zavodom za javno zdravlje, koji daje sanitetske i bezbednosne standarde kako za punktove tako i za obroke", naglasila je sekretarka za socijalnu zaštitu.

U 2015. godini renovirano je devet od ukupno 40 punktova koliko ih ima u Beogradu, što je praktično jedna četvrtina. Rakovica, Čukarica, Obrenovac, Grocka, Lazarevac, Palilula sada imaju mnoge bolje sanitarne uslove za podelu obroka, navodi se u saopštenju.

Sopstvenim sredstvima opština je, kako se ističe, renovirala punkt u Železniku i u Žarkovu, rekla je član Opštinskog veća Stana Lukić.

Na punktu u Železniku kompletno su sređene sanitarije, završeno je krečenje, postavljena zaštitna folija na prozorima, kao i pult za odlaganje hrane, a u Žarkovu je uređena nadstrešnica i zamenjena stolarija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track