VESIĆ: Fekalno jezero u Kumodražu biće uklonjeno do leta
Foto: Beoinfo

Obećanje gradskog menadžera

VESIĆ: Fekalno jezero u Kumodražu biće uklonjeno do leta

Beograd -
BEOGRAD - Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da će fekalno jezero u naselju Kumodraž u Beogradu do leta biti otklonjeno, kako više ne bi bilo leglo zaraze i problem građana koji žive u tom delu grada.

"Danas smo došli na ovu lokaciju da pokažemo kako u centru grada postoji veštačko jezero, površine dva hektara, koje je puno fekalnih voda. To je skandalozno", kazao je Vesić.

Kako je naveo, jezero je nastalo kada je "neko usled bespravnog nasipanja materijala" zatvorio kumodraški potok, čime je napravljeno jezero u koje se sliva kanalizacija iz naselja. "To je izvor zaraze tokom leta. Ovde se legu komarci. Ovo ljudima otežava život. Ovo je nešto zbog čega su dva izvora vode zagadjena i ne koriste se", kazao je Vesić.

Prema njegovim rečima, jezero će se uklanjati postepeno "kako bi jezero polako oticalo da ne bi došlo do podizanja nivoa vodostaja". Vesić je kazao da će se problem kanalizacije rešavati strateški i da će uskoro biti izgradjen Kumodraški kolektor na koji će okolna naselja opštine Voždovac biti priključena. Kako je najavio, u narednih deset godina biti izgradjena kanalizacija na području celog Beograda.

Direktor JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" Svetozar Veselinović kazao je da će radovi na isušivanju jezera početi čim "vremenski uslovi to dozvole" i da će "prehranjivanje jezera biti prekinut". "Isušivanjem i evakuacijom jezera krećemo u njegovo likvidiranje, a u istom trenutku ćemo kanalizacije koje 'prehranjuju' ovo jezero sa prostora Kumodraž sela ubaciti u naš sistem", rekao je Veselinović.

Dodao je da ne zna tačno koliko će koštati radovi na uklanjaju jezera, ali da nije u pitanju veliki novčani iznos i da je mnogo bitnije da se to uradi dobro. Predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić kazao je da će u narednih mesec dana početi radovi na Jelezovačkom kolektrou, koji se nalazi u Jajincima, a koji će pokupiti sve fekalne vode iz naselja Rakovica i Kumodraž. "Time će problemi gradjana biti rešeni", dodao je Savić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track