SINIŠA MALI OTEO DECI IZ USTA: Sirotinji naplaćuju punu cenu vrtića!
Foto: Zorana Jevtić

Sramota u prestonici

SINIŠA MALI OTEO DECI IZ USTA: Sirotinji naplaćuju punu cenu vrtića!

Beograd -
ŽALOSNO: Grad Beograd odlučio da samohranim roditeljima ukine popust za vrtić, pa sad, recimo, oni koji imaju dvoje dece i platu od 15.000 dinara moraju da za obdanište daju 11.000 dinara

BEOGRAD - Grad Beograd, s gradonačelnikom Sinišom Malim na čelu, ukinuo je samohranim roditeljima subvencije za vrtić!Tako mame ili tate koje sa svojom decom žive od male plate, na ivici egzistencije, sad moraju da plaćaju punu cenu obdaništa.- Nemam drugi izbor nego da ispišem decu iz vrtića, jer od svoje plate jedva imam i za hranu - kaže za Kurir Jovana P., samohrana majka dvoje dece koja živi od 15.000 dinara mesečno, a sad samo za vrtić mora da izdvoji 11.000:Ranije hiljadu po detetu- Grad Beograd je samohrane roditelje izbacio iz kategorije osetljivih društvenih grupa koje imaju pravo na subvenciju za vrtić, iako znaju da 90 odsto samohranih roditelja ne prima alimentaciju i živi samo od jedne plate. Takođe, veliki broj samohranih roditelja ima dvoje dece i tako plaća duplu cenu za vrtić. To je i moj slučaj. Nemam da plaćam 11.000 mesečno za vrtić, a nemam ni gde da ostavim decu dok radim!Pre nego što je subvencija ukinuta, vrtić je mesečno plaćala oko 1.000 dinara po detetu. Da bi rešili ovaj problem, samohrani roditelji okupili su se krajem prošle godine, kada su počeli da im stižu novi skuplji računi za vrtić, i da traže sastanak sa gradonačelnikom Sinišom Malim. Međutim, kako kažu, ne samo da ih je Mali ostavio na cedilu, već su ih i predstavnici Sekretarijata za dečju zaštitu dodatno ponizili.Neće da prihvate- Na sastanak nije došao Mali, iako je bio najavljen, ali su došle sekretarka Snežana Đurić i njena pomoćnica. Mi smo došli uredno sa unapred pripremljenim predlogom o zakonskim izmenama kojima nam se vrlo lako mogu vratiti subvencije, a Đurićeva je došla da viče nas! Ona je toliko vikala i govorila da možemo samo da maštamo da će ikad više biti uvedeni popusti! Jedna od majki se rasplakala. Izašli smo bez ikakvog dogovora, a Đurićeva nam je na kraju poručila da ako sad odobre popust samohranim roditeljima, onda će im svi socijalno ugroženi tražiti neke ustupke, a Grad nema para - priča ova majka.Grad Beograd nije odgovorio na pitanja koja smo im ovim povodom poslali još u sredu. Sekretarka Snežana Đurić se javila, ali nije bila raspoložena za razgovor:- Na odmoru sam. Tačno je da subvencija za samohrane roditelje nema.

Vera Totić ZA SVE IMAJU PARA OSIM ZA DECUVera Totić, predsednica Udruženja samohranih roditelja, kaže za Kurir da je ovako sramotnu odluku Grada Beograda suvišno i komentarisati.- Ugrozili su egzistenciju samohranih roditelja i njihove dece. Skoro 90 odsto ovih roditelja ne prima alimentaciju i često mora da radi duplo radno vreme kako bi prehranili sebe i decu. Ugrožavati im pravo da smeste decu u vrtić je skandalozno! Očigledno za sve imaju para, osim za mališane - ogorčeno poručuje Vera Totić.

Sekretarijat SUBVENCIJE SAMO ZA SOCIJALNE SLUČAJEVEU Sekretarijatu za dečju zaštitu odgovaraju da u skladu s novom odlukom o pravima deteta u oblasti finansijske podrške porodici, pravo na besplatan boravak u vrtiću imaju korisnici socijalne pomoći, deca bez roditeljskog staranja, deca sa smetnjama u razvoju i treće i svako naredno dete u porodici.- Shodno navedenom, ukoliko samohrani roditelj ostvaruje pravo na novčanu socijalnu pomoć ili u porodici ima treće dete (i svako naredno) ili dete sa smetnjama u razvoju, ostvariće i pravo na besplatan boravak u vrtiću - kažu u Sekretarijatu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track