Podrška grada centrima za mlade talente

Podrška grada centrima za mlade talente

Beograd -
Sekretarijat uspešno sarađuje sa centrima za mlade talente u Beogradu, pomažući sve njihove aktivnosti na godišnjem nivou, kao i akcije koje sprovode tokom letnjeg i zimskog raspusta

BEOGRAD- Gradski sekretar za sport i omladinu Aca Kovačević ugostio je danas delegaciju mladih naučnika, koji su na 19. istoimenom svetskom takmičenju u Holandiji ostvarili veliki uspeh. Petočlana ekipa koju su činili Nevenka Radić iz Šeste beogradske gimnazije, Tamara Šekularac iz Matematičke gimnazije, Miljana Mitić iz Medicinske škole, Milan Tepić iz Treće beogradske gimnazije i Stefan Crnojević iz Osnovne škole „Jovan Popović” zajednički su nastupili kao članovi Regionalnog centra za talente „Beograd II”. – Sekretarijat uspešno sarađuje sa centrima za mlade talente u Beogradu, pomažući sve njihove aktivnosti na godišnjem nivou, kao i akcije koje sprovode tokom letnjeg i zimskog raspusta – istakao je Kovačević. On je za Beoinfo naveo da se grad trudi da talentima omogući što bolje uslove za rad i napredovanje i izrazio nadu da će ubuduće biti obezbeđena veća materijalna sredstva za te ustanove.

Direktor centra Nikola Srzendić podsetio je da su se naši predstavnici takmičili u oblasti biologije, ekologije, matematike i računarskih nauka i osvojili zlatnu i srebrnu medalju, kao i dve posebne pohvale za predstavljene radove. – Budući da su naši mladi talenti iz Beograda i Srbije prvi put učestvovali na ovom prestižnom takmičenju, sa namerom da se, pre svega, upoznaju sa uslovima rada u savremenom svetu, ostvareni rezultat predstavlja fanatastičan uspeh. U konkurenciji velesila kakve su Nemačka, Rusija, Kina i Indonezija, naš tim je, braneći radove pred devetočlanom komisijom na engleskom jeziku, pobrao sve pohvale – istakao je Srzendić za Beoinfo.

On je podsetio da je za radove naših učenika vladalo ogromno interesovanje, što potvrđuju i ponuđene stipendije za dalje usavršavanje, kao i insistiranje na nastavku saradnje sa našim talentima.

– Ovakav uspeh ne bi bio moguć da nemamo kontinuiranu podršku grada Beograda i Sekretarijata za sport i omladinu, ali i profesora sa Elektrotehničkog, Rudarsko-geološkog, Geografskog i drugih fakulteta koji nesebično pomažu mladim talentima – rekao je direktor tog centra. Najmlađi član naše delegacije Stefan Crnojević zadivio je naučni svet iz oblasti kriptografije (nauke o šifrovanju teksta), ponudivši jednostavniji i efikasniji način za šifrovanje – specijalnu obradu podataka u binarnom sistemu.Njegov kolega Milan Tepić predstavio je ekološku zgradu u kojoj bi živeo, radio i provodio slobodno vreme veliki broj ljudi, inspirišući se, kako je rekao, idejom Milutina Milankovića, koju je dodatno unapredio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track