SAČUVAJMO DŽIVDŽANE: Beograd u nedelju obeležava Međunarodni dan vrabaca!
Foto: Beta Emil Vaš

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

SAČUVAJMO DŽIVDŽANE: Beograd u nedelju obeležava Međunarodni dan vrabaca!

Beograd -
BEOGRAD - Manifestacija Međunarodni dan vrabaca, koja se u nedelju 20. marta obeležava u celom svetu, biće ove godine prvi put održana u Beogradu i Novom Sadu, najavilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Kako se navodi, cilj manifestacije je da skrene pažnju javnosti na važnu ulogu vrabaca i da se sačuva njihov opstanak.Učenici osnovnih škola će prebrojati parove vrabaca, postaviti kućice za njihova gnezda i deliti promotivni materijal zainteresovanim sugrađanima.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

U Srbiji se gnezde tri vrste vrabaca a to su pokućar, poljski i španski vrabac.Pokućar je nezvanični simbol Grada Beograda, a njegov lik je korišćen za maskotu Univerzijade 2009.godine u Beogradu.U saopštenju se ističe da ; se vrapcima može pomoći postavljanjem kućica za gnežđenje, pažljivim planiranjem i održavanjem zelenila, zimskom prihranom i zaštitom od domaćih mačaka koje su im u selima i gradovima najveći neprijatelj.Početkom godine u Srbiji živi oko pet miliona, a krajem leta, nakon gnežđenja, populacija vrabaca u Srbiji naraste na oko 10 miliona jedinki.

Foto: Beta/Dragan Gojić
Foto: Beta/Dragan Gojić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja