166 GODINA OD OSNIVANJA: Vojna akademija obeležila svoj dan
Foto: Ministarstvo Odbrane

Nastavak tradicije Artiljerijske škole

166 GODINA OD OSNIVANJA: Vojna akademija obeležila svoj dan

Društvo -
BEOGRAD - Vojna akademija u Beogradu danas je obeležila svoj dan, 16. mart, u znak sećanja na isti datum 1850. kada je knez Aleksandar Karadjordjević odobrio osnivanje prve Artiljerijske škole u tadašnjoj Srbiji.

Ministar odbrane Zoran Đorđević rekao je na svečanosti da je Vojna akademija vodeća vojna visokoškolska ustanova u regionu, objavljeno je na sajtu ministarstva.

"Vojna akademija je uspela da odoli izazovima vremena i da poštujući kulturu, tradiciju i rezultate uloženog truda konstantno unapređuje nastavne procese i ispunjava najviše standarde u obrazovanju", naglasio je Đorđević.

Načelnik Vojne akademije general-major Goran Zeković istakao je da je ta vojno obrazovna ustanova izrasla u instituciju koja obrazuje više od 1.500 slušalaca, od kojih 60 iz inostranstva, na različitim nivoima školovanja i usavršavanja.

Vojna akademija nastavlja tradiciju Artiljerijske škole koja je pre 166 godina, 18. marta 1850. godine postala prva vojna visokoškolska ustanova u Srbiji.

Tokom godina, organizacija i struktura Vojne akademije se menjala, ali je osnovni cilj, školovanje mladih za vojni poziv, ostao isti.

Jedinstvena Vojna akademija, namenjena školovanju oficira za potrebe svih rodova i službi, nalazi se od 2006. u Beogradu, a od 2007. i devojke prvi put u istoriji mogu da studiraju na toj vojnoobrazovnoj ustanovi.

(FOTO: Ministarstvo odbrane Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track