VESIĆ O RAZVOJU PORODIČNIH FIRMI: Grad će pomoći njihov razvoj, jer one su budućnost
Foto: Beoinfo

Poseta Grockoj

VESIĆ O RAZVOJU PORODIČNIH FIRMI: Grad će pomoći njihov razvoj, jer one su budućnost

Beograd -
BEOGRAD - Gradski menadžer Goran Vesić i predsednik opštine Grocka Stefan Dilberović obišli su danas preduzeće „PDM Agro fruit”, jedan od najvećih distributivnih centara za promet voća i povrća iz ovog dela Srbije.

Vesić je istakao da je ovo lep primer kako kompanija u Grockoj može da izgleda onako kako izgledaju evropske i svetske firme sa najmodernijom tehnologijom.

– To je dakoz kako u Srbiji može da se radi na evropskom nivou. Ova kompanija je prošle godine imala profit od oko osam miliona evra, ima svojih 200 hektara, od čega 120 pod povrćem, a u planu je sadnja voća na oko 80 hektara. Mi podržavamo ovu kompaniju i mislimo da ona treba da se širi – rekao je Vesić i zahvalio vlasniku Draganu Panteliću jer danas svako ko zapošljava jednog radnika je heroj i zaslužuje podršku države. Vesić je precizirao da ova firma uglavnom svoje proizvode izvozi, a u planu je i proizvodnja koncentrata, jer važno je da se voće ovde prerađuje i da se kao gotov proizvod ili poluproizvid izvozi.

– Grad Beograd će učiniti sve da pomogne razvoj ovakvih preduzeća, jer su ona budućnost, ne kombinati, već porodična preduzeća koja se uspešno razvijaju, imaju svoje tržište i ulažu u novu tehnologiju. Nadam se da će, kada sledeće godine ovde dođemo, biti veći broj zaposlenih i neki novi pogoni – rekao je gradski menadžer.Prema njegovim rečima, Grad Beograd u opštini Grocka sprovodi više desetina projekata, ali je najvažniji vodovod od Zučke kapije do Kaluđerice, vredan 144 miliona dinara. Očekujemo da već u aprilu taj deo bude završen, što će obezbediti redovno snabdevanje vodom oko 100 hiljada ljudi na teritoriji ove opštine. To je deo šireg regionalnog vodovoda Makiš–Mladenovac, gde do Mladenovca treba da dođe 2021. godine.

– Pored toga, počinjemo da gradimo drugu fazu sistema za vodosnabdevanje koji je veoma važan za poljoprivredu, ukupna vrednost je oko 660 miliona dinara, a vrednost druge faze 130 miliona dinara. Verujem da ćemo u aprilu da priključujemo prve korisnike i da će taj sistem konačno biti stavljen u funkciju. To je veoma važno jer je ovo voćarski kraj, a budućnost Grocke je voćarstvo, poljoprivreda i turizam i potrebno je da se opština fokusira na te oblasti. Na nama je da podignemo nivo proizvodnje jer za ove proizvode postoji tržište i u Ruskoj Federaciji i u Evropskoj uniji – rekao je Vesić i dodao da će grad sve učiniti da sledeće godine u ovoj kompaniji radi duplo više radnika.

Dragan Pantelić, direktor preduzeća „PDM Agro fruit”, istakao je da je ova kompanija osnovana pre tri godine, a osnovni cilj bio je da se u ovom regionu objedine proizvođači, kao i da prvenstveno postanu konkurent na tržištu, po čemu je Grocka prepoznatljiva.

– Trenutno izvozimo u Rusku Federaciju i Evropu. Bez navodnjavanja i ulaganja u proizvodnju nećemo moći da se nametnemo na tržištu. Imamo 40 radnika u stalnom radnom odnosu i 120 u sezoni. Dnevno oko 150 tona voća preradimo i spakujemo – rekao je Pantelić i dodao da imaju planove da se prošire u budućnosti. Stefan Dilberović, predsednik opštine Grocka, istakao je da opština i grad treba da pruži što veću podršku ovakvim ljudima koji ulažu u ovaj posao.

– Posao opštine je da pomogne proizvodnju, kao i da ulaže što više u atarske puteve, a ove godine smo planirali nasipanje 15 kilometara ovih puteva. Ove nedelje ući ćemo u sklapanje ugovora sa klijentima u vezi sa navodnjavanjem „kap po kap” i nadamo se da ćemo sledeće nedelje pokriti ugovorima prvih 200 hektara – rekao je Dilberović.

Poseti preduzeću„PDM Agro fruit” u Grockoj prisustvovao je i član Gradskog veća Stevo Tatalović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track