OPASNO: Pomor vrana i svraka u Beogradu!
Foto: Shutterstock

Ko truje ptice u prestonici

OPASNO: Pomor vrana i svraka u Beogradu!

Beograd -

Za tri dana u dvorištu na Zvezdari otkriveno šest mrtvih ptica, a ornitolozi veruju da uzrok nije nova zarazna bolest

Samo u jedno dvorište na Zvezdari u Beogradu za tri dana tokom ove nedelje palo je šest mrtvih svraka i vrana, a uzrok masovnog pomora ptica ispituje se u karantinu u Ovči, saznaje Kurir.Uginule ptice otkrivene su u naselju blizu Zvezdarske šume, pa meštani strepe da je reč o nekoj opasnoj bolesti koja bi mogla da se prenese i na ljude.Ozbiljan problem- Ptice su sletale u dvorište, sat-dva kunjale i onda crkavale. Uplašila sam se jer sam veterinarski tehničar i posumnjala sam da je tako masovno uginuće posledica nekog virusa ili gripa, jer mi je neverovatno da se šest ptica otruje odjednom - kaže kaže Ana Prodanović u čije dvorište je palo šest mrtvih vrana i svraka.Ona dodaje da je u početku jednu po jednu uginulu pticu bacala u kontejner, ali da je, pošto se njihov broj povećavao, shvatila da je u pitanju ozbiljniji problem, pa je to prijavila „Veterini Beograd“.- Smatrala sam da institucije treba da reaguju, ali su oni u početku bili potpuno nezainteresovani. Rekli su da se uklanjanje mrtvih životinja iz dvorišta naplaćuje i da ako neću da platim, mrtve ptice izbacim na ulicu. Kasnije su ipak došli i odneli dva leša - ističe Ana.

Ispitivanje... Sumnja se i da su se ptice hranile otrovnom lešinom
Ispitivanje... Sumnja se i da su se ptice hranile otrovnom lešinom

Branko Jelčić, izvršni direktor „Veterine Beograd“, potvrdio je za Kurir da se uzroci uginuća ptica na Zvezdari utvrđuju.- Gospođa koja je prijavila uginuća ptica bacila je četiri svrake u kontejner, što nije trebalo da uradi. Naše ekipe su odnele jednu pticu u karantin u Ovču da se utvrdi razlog uginuća. Iako se iznošenje mrtvih životinja iz dvorišta naplaćuje, mrtvu pticu su odneli besplatno jer svi znamo da svrake i vrane nisu kućni ljubimci. Ukoliko se pregledom utvrdi da ptice nisu uginule prirodnom smrću, onda se slučaj prijavljuje veterinarskoj inspekciji - objašnjava Jelčić i dodaje da će rezultati pregleda mrtvih ptica biti poznati sledeće nedelje. Milan Ružić, predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica, smatra da su svrake i vrane otrovane.Analize- Nije period godine kad se beleže neka masovnija uginuća, a nije ni period virusa, pa prvo što mi pada na pamet je da je neko pokušao da otruje mačke ili pse lutalice i da su to svrake i vrane našle i pojele. Iako je u Beogradu na više mesta otkriven virus Zapadnog Nila, isključio bih to kao uzrok uginuća, jer gotovo nikad od njega nema masovnog uginuća ptica. Bilo bi dobro uraditi toksikološke analize pošto sumnjam da su ptice otrovane insekticidom furadanom, čiji je promet zabranjen u Srbiji - kaže Ružić.

Ornitolozi upozoravaju:OTROVI PRETE I MALOJ DECI I KUĆNIM LJUBIMCIMAI Dragan Simić iz Lige za ornitološku akciju Srbije ističe da je najverovatniji razlog pomora ptica ostavljanje otrova za pse lutalice.- Svake godine vlasnici pasa upozoravaju na ostavljanje otrova. Sigurno je bilo ostavljeno nešto jestivo otrovano, a svrake i vrane su tu da to uklone. Otrov ubija neselektivno i predstavlja opasnost i za kućne ljubimce i malu decu koja ga u igri mogu pojesti. Najmanje je verovatna mogućnost da je u pitanju neki virus, jer ptičji grip najviše pogađa barske ptice patke, guske i labudove, a slabije vrane. Strvinu treba odneti na autopsiju - naglašava Simić i dodaje da se u komšiluku zna ko je taj ko truje životinje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track