OKRUŽNI ZATVOR BEOGRAD: Kapela obeležila dve godine postojanja
Foto: Okružni Zatvor Beograd

Održana sveta arhijerejska litrugija

OKRUŽNI ZATVOR BEOGRAD: Kapela obeležila dve godine postojanja

Beograd -

BEOGRAD - Kapela Vaskrsenja Hristovog, koja postoji u okviru Okružnog zatvora u Beogradu, poznatijeg kao CZ, obeležila je danas dve godine postojanja i rada, svetom arhijerejskom liturgijom koju je sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja, služio Episkop toplički g. Arsenije.

Liturgiji su pored predstavnika Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde prisustvovali zaposleni ove ustanove, predstavnici crkvenih institucija uključenih u rad ove Kapele, i vernici koji su tokom proteklih godina doprineli njenom radu.

„Zaista smo zahvalni ocu Gligoriju jer je postojanje ove kapele u mnogome je promenilo atmosferu u celom zatvoru, i na poseban način donelo pozitivan uticaj kako na pritvorena i osuđena lica, tako i na zaposlene u ovoj ustanovi,“ rekao je Zvonko Grulović, upravnik Okružnog zatvora u Beogradu.

FOTO: Ministarstvo pravde Srbije

Duhovni život koji je ustrojavanjem ove kapele u Okružnom zatvoru zaživeo omogućen je saradnjom više crkvenih institucija kao i profesora Bogoslovskog fakulteta u Beogradu Predraga Dragutinovića i Vlade Tatalovića koji su se uključili u biblijske radionice za osuđena lica koje se odvijaju pod okriljem ove Kapele.

„Redovna služba, organizacija, ulazak i učešće lica izvan ove ustanove omogućeni su snažnom podrškom Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, na čelu sa direktorom dr Milanom Stevovićem, upravnika Okružnog zatvora Zvonka Grulovića, načelnika službe za obezbeđenje i službe za tretman, ali i svih zaposlenih u Okružnom zatvoru koji su rad Kapele Vaskrsenja Hristovog podržali svojim profesionalnim pristupom i uključili je u svakodnevni život Okružnog zatvora u Beogradu,“ rekao je otac Gligorije Marković, duhovnik ovog zatvora kao i Specijalne zatvorske bolnice koja se nalazi pod istim krovom.

FOTO: Ministarstvo pravde Srbije

Kapela od oko 40 metara kvadratnih, posvećena Vaskrsenju Hristovom, u potpunosti je živopisana sa 100 metara kvadratnih živopisa, a renoviran je prostor oko kapele u nadi da će to biti mesto okupljanja i pripadnika svih tradicionalnih verskih zajednica. Sav živopis je oslikan pod rukovodstvom živopisca Vojislava Lukovića, diplomiranog slikara, a u pojedinim fazama su pomagali i studenti Akademije za konservaciju i umetnost SPC. Radovi na kapeli nisu finansirani sredstvima poreskih obveznika, već isključivo dobrovoljnim prilozima ljudi koji su hteli da učestvuju u ovoj akciji.

Ovo je privi put od kada je zatvor sagrađen neposredno posle Drugog Svetskog rata, da u njemu postoji autentičan prostor za obavljanje verske službe.

(EPK/FOTO: Ministarstvo pravde Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track