KURIROV TEKST O BAČENIM LEKTIRAMA UZBURKAO JAVNOST: Ministarstvo: Knjigama nije mesto u kontejneru!
Foto: Zorana Jevtic I Čitalac Kurira

Iz škole tvrde da je sve u skladu sa Pravilnikom

KURIROV TEKST O BAČENIM LEKTIRAMA UZBURKAO JAVNOST: Ministarstvo: Knjigama nije mesto u kontejneru!

Beograd -

Knjigama nije mesto u kontejneru i ako su čitalački neupotrebljive postoje drugi načini da se iskoriste, odnosno recikliraju, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Povodom informacije objavljene u pojedinim medijima da su knjige iz biblioteke u OŠ "Banović Strahinja" na Čukarici bačene na đubrište, a "novi ministar naredio da se bace sve stare knjige iz biblioteke", iz ministarstva kažu da su ti navodi apsolutno netačni.

"Upravo je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević pokrenuo inicijativu da Ministarstvo iz sopstvenih sredstava dodatno opremi školske biblioteke i na taj način obogati bibliotečki fond dodatnim udžbeničkim jedinicama i obaveznom školskom lektirom, kako bi udžbenik, odnosno knjiga bila dostupna svakom detetu", navodi se u saopštenju.

(FOTO) SKANDAL U OSNOVNOJ ŠKOLI NA ČUKARICI: Knjige iz đačke biblioteke bačene na đubrište!

Ministarstvo je, kako kažu, kontaktiralo direktorku škole "Banović Strahinja", koja je istakla da je sve urađeno u skladu sa Pravilnikom o poslovanju biblioteke, odnosno revizijom bibliotečkog fonda, a na osnovu odluke Školskog odbora.

Škola: Knjige su reciklirane, jer nisu čitalački upotrebljive

Direktorka škole "Banović Strahinja" Tatijana Vasović Novosel kontaktirala je redakciju Kurira sa objašnjenjem da je reč o lektirama koje nisu čitalački upotrebljive i kojima nedostaju stranice ili čak i čitava poglavlja.

"One nisu bačene, već su reciklirane u skladu sa Pravilnikom, koji je odobrilo nadležno Ministarstvo. Pošto nisu potpune, nismo ni mogli nekome da ih poklonimo. Da li biste vi želeli da dobijete takav poklon? Ovakvim neproverenim navodima naneta je šteta jednoj uglednoj školi", poručila je direktorka Vasović Novosel za Kurir.

(Tanjug/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track