Ovacije za Beogradsku filharmoniju u Lisinskom

Ovacije za Beogradsku filharmoniju u Lisinskom

Beograd -
Beogradska filharmonija nastupila je u okviru regionalnog ciklusa saradnje sa filharmonijama iz Slovenije, Hrvatske i Srbije
ZAGREB - Beogradska filharmonija oduševila je sinoć zagrebačku publiku i ispraćena je ovacijama iz dvorane "Lisinski" , posle prvog gostovanja nakon gotovo trideset godina.
Beogradska filharmonija nastupila je u okviru regionalnog ciklusa saradnje sa filharmonijama iz Slovenije, Hrvatske i Srbije.
Pod upravom šefa dirigenta Muhaja Tanga gostovao je i svetski poznati pijanista Aleksej Volodin, a Beogradska filharmonija time je završila zajednički ciklus koji nosi naziv "Pika-Točka-Tačka", za ovu sezonu.
Koncert je otvoren "Train Tokatom" kineskog kompozitora Liua Juana, a u drugom delu večeri na programu je bila Peta simfonija Petra Iljiča Čajkovskog, te Rahmanjinov Treći klavirski koncert.
Projekat regionalne saradnje filharmonija u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu pod nazivom "Pika-Točka-Tačka" inicirali su direktori tri nacionalna orkestra, a podržali predsednici, premijeri, ministri kulture, gradonačelnici i ambasade SAD u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.
U okviru projekta u tri grada održava se pet koncerata sa identičnim dirigentima, solistima i programom. U svakom gradu tri koncerta izvodi matični orkestar, dok su preostala dva gostovanja partnerskih orkestara. Planirano je da saradnja traje narednih pet sezona.
Beogradski deo ciklusa završen je 19. maja nastupom Zagrebačke filharmonije, koja je gostovala posle gotovo tri decenije pauze koliko ni Beogradska filharmonija nije nastupala u Zagrebu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja