NVO traže osnivanje Ministarstva za ljudska prava

NVO traže osnivanje Ministarstva za ljudska prava

Društvo -
Ministarstvo za ljudska prava u budućoj Vladi Srbije obuhvatilo bi sve nadležnosti iz oblasti zaštite i unapređenja ljudskih prava, prava nacionalnih manjina, ugroženih grupa, verskih zajednica i tranzicione pravde

BEOGRAD - Inicijativu Centra za praktičnu politiku (CPP) da se osnuje Ministarstvo za ljudska prava u novoj Vladi Srbije podržalo je 69 organizacija, udruženja i nacionalnih saveta, saopštili su iz ove organizacije.

"Ministarstvo za ljudska prava u budućoj Vladi Srbije obuhvatilo bi sve nadležnosti iz oblasti zaštite i unapređenja ljudskih prava, prava nacionalnih manjina, prava ugroženih grupa, prava i položaja verskih zajednica i tranzicione pravde", navodi se u saopštenju CPP-a.

U Centru za praktičnu politiku kažu da bi u slučaju osnivanja Ministarstva za ljudska prava, a prema njihovom planu, ono preuzelo i nadležnosti dosadašnjeg Ministarstva za Kosovo i Metohiju koje se uglavnom odnose "na zaštitu ljudskih prava pripadnika etničkih zajednica na Kosovu".

"Osnivanjem ministarstva poslala bi se poruka građanima da ljudska prava jesu jedna od temeljnih vrednosti društva u Srbiji", zaključuju u Centru za praktičnu politiku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track